Hirdetés

Az utazás volt a legnépszerűbb ajándék karácsonykor?

Cívishír

2018.01.22. 18:27

Az utazás volt a legnépszerűbb ajándék karácsonykor?
Több ajándékot hozott a Jézuska és ennek nagyon örültek a kereskedők (Illusztráció: Pixabay)

Erre az eredményre jutott a kutatás, amely szerint többet költettek a háztartások, mint egy éve.

Hirdetés

A magyar háztartások harmada 50–100 ezer forintot költött a karácsonyra és a szilveszterre, az ünnepi menük sok helyen többe voltak, mint az ajándékok. Pedig ez utóbbi terén az utazás volt a legnépszerűbb – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. ezer fős reprezentatív kutatásából.

A saját ügyfélkörben végzett felmérés főként azt vizsgálta, mennyit költöttek a megkérdezettek, milyen forrásokból fedezték a költségeket, s mire számítanak anyagi szempontból 2018-ban.

Volt, aki kölcsönből

Mint kiderült, az előző évhez képest emelkedett a háztartások ünnepekre szánt kerete: a megkérdezettek negyede ugyanannyit, 43 százalékuk többet költött, mint 2016-ban. Az előző évhez képest felére (7 százalékra) csökkent azok aránya, akik maximum 20 ezer forintot költöttek.  A válaszadók negyede 20–50, 31 százalékuk 50–100 ezer forintból fedezte a kiadásokat. Bár a felmérésben résztvevők többsége (63 százalék) anyagilag megterhelőnek érezte az ünnepeket, 77 százalékuk úgy véli, a decemberi többlet kiadások miatt semmiről nem kell lemondania az újév első felében.

– A háztartások többsége saját forrásból finanszírozta az ünnepi költségeket, csak minden tizedik válaszoló folyamodott hitelhez, baráti kölcsönhöz. 2016-hoz képest megduplázódott azok aránya (20 százalék), akiknek a munkahelyükön kapott év végi jutalomból futotta. Az ünnepeket a megkérdezettek háromnegyede otthon töltötte, minden hetedik válaszadó viszont elutazott – olvasható a felmérésben.

Félre tették – volna

A legnépszerűbb ajándék az előző évektől eltérően az utazás (15 százalék) volt, az elektronikai eszközök, mobiltelefonok és tabletek „csak” 11 százaléknál jelentek meg a fa alatt. A válaszadók tizede úgy nyilatkozott, számára nem a tárgyi ajándékok, hanem a szeretteikkel együtt töltött idő, a nyugalom, az egészség jelentették a legnagyobb örömöt.

A kérdezők arra is kíváncsiak voltak, hogy ha váratlanul egy nagyobb összeg állt volna a nyilatkozók rendelkezésére az ünnepek idején, mire fordították volna. Az eredmények alapján 43 százalékuk félretette volna tartaléknak.

pénzkarácsonyajándékszilveszterfelmérés

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés