Hirdetés

Naperőmű nagyhatalom lehet a térség

vg.hu

2017.08.08. 18:55

Naperőmű nagyhatalom lehet a térség
Fotó: illusztráció

Két településen is fejlesztés indul.

Hirdetés

Két nagy magyarországi naperőmű építésére is készül a First Solar Kft. a hivatalos adatok szerint - írja a Világgazdaság internetes kiadása.

A portál szerint a társaság tulajdonában lévő Tiszapalkonyai Hőerőmű IV/2 zagykazettáján egy 21 megawatt (MW) beépített teljesítményű, a Borsodi Hőerőmű sajószentpéteri V/2, VI/1 és VI/2 zagykazettájában pedig egy 38,4 MW-os naperőművet telepítene. Az első projekthez 74,9 ezer, a másodikhoz 137,4 ezer napelemre lesz szüksége, továbbá a napenergia átalakítóira (inverter), transzformátorokra és más berendezésekre.

A tiszapalkonyai beruházás 2018 márciusában indulna, három-négy hónapig tartana, vagyis mához egy évre akár már kereskedelmi üzemben is működhet a létesítmény.

Négy hónapig tarthat a sajószentpéteri projekt is egy júniusban kiadott közlemény szerint, de nem tudni, hogy pontosan mikor indul: az egy magyar és egy ukrán magánszemély tulajdonában lévő First Solart nem érte el lapunk. (A tulajdonosok 50-50 százalékban Pfandler Katalin és Kurdjavzseva Okszana.)

A társaság tervezett beruházásainak nagyságát jól mutatja, hogy az országban ma működő legnagyobb ilyen létesítmény, a mátrai erőmű 2015-ben átadott naperőműve is „csak” 16 MW-os és 6,5 milliárd forintba került. A sorban a második az MVM Hungarowind tavaly üzembe helyezett, Pécs melletti, 10 MW-os napparkja, ezt nettó 4,9 milliárdból hozták ki. Az utóbbiból adódó, megawattonként nettó 0,5 milliárdos költségből kalkulálva a First Solar együtt közel 60 megawattnyi naperőmű-kapacitása akár nettó 30 milliárd forintot is elvihet.

Ugyanakkor a portál megjegyzi: ehhez komoly külső forrásra lesz szükség: a cég 2016 végi saját tőkéje nem érte el az 500 millió forintot, az árbevétele 404 millió, mérleg szerinti eredménye 191 millió forint volt.

beruházás

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés