Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így működik egy milliárdos családi vállalkozás

| 2017. 03. 04. | 10:31:00
Bárányék és a baromfi. Szabolcsi példa Debrecenben.
Így működik egy milliárdos családi vállalkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A sikeres üzlet elindításának lépéseiről és a vállalkozás következő generációra történő átörökítéséről beszéltek a baromfitenyésztéssel foglalkozó Bárány család tagjai a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.

Mintegy 14 millió családi vállalkozás van az Európai Unióban, Magyarországon a vállalkozások 70 százaléka tartozik ebbe a kategóriába, amivel benne vagyunk az erős középmezőnyben. De mi is lehet a siker titka, és hogyan lehet átadni a stafétabotot a következő generációnak? Erről tartottak előadást Mellettem az utódaim címmel a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán a Master Good cégcsoport tulajdonosai: Bárány László, Ifj. Bárány László és Bárány Péter.

A Bárány család több mint 100 éve foglalkozik baromfitenyésztéssel: bár a szocializmus alatt a cégnek évtizedekig kellett szünetelnie, mára egy 70 milliárdos vállalkozássá nőtte ki magát.

Örökség

Bárány László elmondta, hogy a vállalkozásban néhány évvel ezelőtt kezdődött meg a generációváltás, a két fia már átvette a csoport egy-egy cégének irányítását, hogy átalakítsák, modernizálják a vállalkozást. Ifj. Bárány László és Bárány Péter, akik mindketten a Debreceni Egyetemen szerezték meg diplomáikat, tudatosan vezették be az újításokat, mint mondják, elengedhetetlen a világpiaci trendek követése, és az, hogy a szakmai ismereteiket folyamatosan bővítsék, ezek nélkül ugyanis lehetetlen felvenni a versenyt a konkurenciával.

Mind a kettőjüknek lehetőségük volt már a felsőfokú tanulmányaik alatt megismerkedniük közelről a vállalkozás működésével, ami szerintük az egyik legfontosabb mérföldkő volt a karrierjük során. Így azt javasolták a hallgatóknak: keressék a lehetőséget, és ha megtalálták, ragadják meg azt, mert a minél korábban megszerzett szakmai tapasztalat során akár behozhatatlan lépéselőnyre is szert tehetnek.

- Világfelmérések alapján 10 kezdő vállalkozásból 7-8 megbukik tapasztalat hiányában. Most olyan történetet ismerhettek meg a hallgatóink, amely nem csupán a fiatal közgazdászoknak, hanem a társadalom egészének is hasznos lehet, arról, hogy mi a siker kulcsa – mondta el az előadás kapcsán Nábrádi András, a GTK Gazdálkodástudományi Intézetének igazgatója. 

Saját vállalkozás, saját kockázat

A rendezvényre szinte zsúfolásig megtelt a kar több mint 200 férőhelyes terme, ami nem is csoda, hiszen csupán a vállalkozásfejlesztő mesterszakon jelenleg mintegy 80-100 hallgatója van a Debreceni Egyetemnek.

Ők többek között stratégiát, stratéigiamenedzsmentet, innovációmenedzsmentet, számvitelt, nemzetközi kereskedelmet, marketinget, projektmenedzsmentet, üzleti tervet tanulnak, vagyis tulajdonképpen mindent, ami egy vállalkozásfejlesztéshez kapcsolódik. A Gazdaságtudományi Kar oktatási palettájában a felsőoktatási szakképzéstől a doktorképzéssel bezárólag gyakorlatorientált a képzés, amire igen büszkék is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Korábbi játékosát gyászolja a debreceni klub
Korábbi játékosát gyászolja a debreceni klub
Feledi László 83 bajnoki meccsen lépett pályára a Lokiban.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Krones Charity Run: fuss jótékony célért Debrecenben!
Krones Charity Run: fuss jótékony célért Debrecenben!
Génterápiára gyűjtenek egy kisfiúnak.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!