Hirdetés

Január 1-től kötelező a kutyachip!

MTI

2012.08.01. 18:09

Január 1-től kötelező a kutyachip!
A kép illusztráció

Minden 4 hónaposnál idősebb kutyát kötelező lesz transzponderrel, azaz mikrochippel ellátni. Regisztráció is kell!

Hirdetés

A már megjelölt, de még nem regisztrált kutyákat december 31-ig regisztráltatni kell az állami ebadatbázisban; erről is rendelkezik az állattartási szabályokat szigorító, szerdán életbe lépett kormányrendelet. Habár az állami adatbázis a mai napig még nem készült el, bíznak abban, hogy a rendszer rövid időn belül működésbe léphet, és a gazdák eleget tudnak tenni december 31-ig a regisztrációs kötelezettségüknek. Addig a MÁOK eddig is működő Petvetdata rendszerébe lehet regisztrálni. Korábban csak a kisállat-útlevél kiváltásához volt kötelező az állatokat transzponderrel ellátni, vagy akkor, ha azt az önkormányzat előírta a kutyatartóknak.

Darabja 3 ezer 500 forint

A mikrochip behelyezésének költségét az Állatvédelmi Törvény 3 ezer 500 forintban maximalizálta (ez az összeg nem tartalmazza az állat előzetes vizsgálatának díját), de a későbbi esetleges adatmódosítások ingyenesen lesznek elvégezhetők az állatorvosoknál. Az ellenőrzéssel kapcsolatos kérdésekre Horváth László kifejtette: a jogszabály előírja, hogy minden állatorvosnak ellenőriznie kell azt, hogy a hozzá bekerülő, korábban még nem látott kutyák rendelkeznek-e mikrochippel; amennyiben nem, ezt fel kell ajánlania az állat tulajdonosának. Ha ehhez az állat gazdája nem járul hozzá, úgy az állatorvosnak a rendelet szerint ezt minden esetben jelentenie kell a kerületi Főállatorvosi Hivatalban. A bejelentés függvényében a hivatal felszólítja az állattartót, hogy tegyen eleget kötelezettségének, amennyiben ez nem történik meg, úgy felelősségre vonható, megbírságolható. A kamara főtitkára kiemelte, hogy az általuk már nyolc éve működtetett Petvetdata kisállat-nyilvántartó rendszerben több mint 600 ezer rekord szerepel, ebből közel 500 ezer a kutya, a többi macska és egyéb kisállat.

És akinek nincs pénze?

Arra a kérdésre, hogy mit tehetnek azok, akiknek nincs pénzük a mikrochip behelyezésére, Horváth László elmondta, hogy a felelős állattartás olyan anyagi terheket jelent a gazdáknak havonta (például élelmezés), amely mellett a mikrochip egyszeri behelyezése nagyságrendileg nem magas, ezen felül a transzponderrel kapcsolatos további költség nem terheli az állattartót. Temesváry Kriszta, a Felelős Állatbarátok Közhasznú Egyesületének elnöke elmondta, hogy üdvözlik az új módosítást, mert ezzel elkerülhető lesz, hogy szaporodjon a felelőtlenül kitett kutyák száma. Az állatvédők becslése szerint ma nagyjából 1,5 millióra tehető a Magyarországon élő ebek száma, ebből csaknem százezer kóborol gazdátlanul az utcákon.
 

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés