Iránytű az egyes whiskyfajták megismeréséhez

Mit jelent a különféle whiskyfajták speciális megnevezése? Egyáltalán milyen típusok léteznek? Melyiknek mi az alapanyaga, illetve milyen speciális sajátosság köthető az elnevezésükhöz?
Ezzel a kérdéskörrel foglalkozunk részletesen is a bejegyzés keretei között, remélhetőleg praktikus segédlettel szolgálva mindazoknak, akik szeretnék közelebbről is megismerni a whiskyváltozatokat.
Single Malt whisky
Malátawhiskyről van szó, amelyet malátázott árpából készítenek. Malátaárpa, búza vagy egyéb gabonaféle csíráztatásával alkotják meg az ital alapját, méghozzá szárítással előállított cukortartalmú termékként.
Skócia, Írország és Japán lepárlói között érdemes keresgélni akkor, ha a legjobb Single Malt whiskyfajták iránt érdeklődünk. Fontos, hogy a Single Malt kizárólag egyetlen lepárlóból származhat, aminek a nevét is viseli.
Single Grain whisky
Mondhatni szabadabb körülmények között készülő whiskytípus, különösen az alapanyagát tekintve, hiszen árpából is készülhet, de az sem feltétlenül biztos, hogy egyáltalán a gabonából szükséges előállítani.
Blended whisky
A Blended whisky a Single Malt és a Single Grain keverékének számít, mondhatni a skót malátawhisky és gabonawhisky szerelemgyereke. Meglehetősen népszerű választást jelent, ismert példa rá a sokak által preferált Ballantine’s whisky is.
Pure Malt whisky
Sokan Vatted Malt whisky elnevezéssel illetik. Ami pedig a fő sajátosságait illeti, kizárólag árpamalátából készülhet, mégpedig a Single Malt whisky házasításával. Mondhatni egyfajta tiszta malátawhisky.
Bourbon whisky
Az iDrinks weboldalán beszerezhető whiskyváltozatok, különösen például a Bourbon whisky egyértelműen amerikai gyökerekkel rendelkezik. Már csak azért is, mivel az elnevezés a Kentucky államban található Bourbon megyéhez köthető.
Szövetségi szabvány vonatkozik rá, mely alapján 51% kukoricát tartalmazó gabonapépből szükséges erjeszteni. Szintén a szabvány írja elő, hogy legfeljebb 80%-os alkoholtartalmúra párolják, illetve 62,5%-os alkoholtartalommal lehet érlelésre hordóba rakni, csak új, kiégetett tölgyfahordóba.
Tennessee whisky
Az alapját tekintve megegyezik a Bourbon típussal, viszont akad egy lényeges eltérés köztük. A Tennesse változatok ugyanis kizárólag Tennesse államban készülhet. Ennél a típusnál is akad egy közkedvelt változat, méghozzá a fenomenális Jack Daniels, amely nem véletlenül sokak nagy kedvence.
Pure Pot Still whisky
A malátázott és nem malátázott árpából, rézből készült lepárlóüstben készülő Pure Pot Still whisky meglehetősen egyedi, nem éppen hétköznapi változatnak számít. Olyannyira, hogy manapság csak a Midleton lepárlóban alkalmazzák.
A fentiek tudatában bizonyára nem nehéz belátni, hogy egészen sokféle whiskyváltozat ízleléséhez és kortyolásához lehet szerencsénk. Bízunk benne, hogy a cikk adhat némi támpontot a minél egyszerűbb választáshoz.
















