Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tavasztól indul a baseballsapka szezonja

| 2018. 02. 21. | 11:57:00
Ezüst, arany, virágminták.
Tavasztól indul a baseballsapka szezonja
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy sportkiegészítő, ami hatalmas karriert futott be – és természetesen az USÁ-ból indult –, ez a baseballsapka. Eredeti funkcióját, hogy megvéd a naptól, ma is élvezzük, ám időközben igazi divatcikk lett.

A hidegtől már nem kell megvédjen

Télen időnként mindenkinek fel kell tennie egy fejfedőt, és hogy a hótól, rossz időtől megvédjen, csakis meleg, kötött sapkára vagy sísapkára szavazunk ilyenkor. Kora tavasszal véget ér a sapka szezon, aminek sokan a szebbik nem tagjai közül örülnek, főleg akik úgy érzik, nem előnyösek a számukra a kötött darabok.

Az egyik választás ilyentájt a nap és a szél ellen az immár 140 éves múlttal rendelkező baseballsapka. Egyáltalán nem árt, ha rendelkezünk egy ilyen példánnyal, ugyanis ezerféleképpen hordható.

A korai baseballsapkák az 1940-es évek előtt még nagyon rövid napellenzővel rendelkeztek, és kerek doboz alakúak voltak. Ezt reformálták meg 1940-ben, és hat gerezd alakú szövetdarab összevarrásával kialakult a mai baseballsapka, aminek nem utolsósorban nagyobb méretű és rugalmas a sildje.

Létezik a hátul hálós, jól szellőző változat, amelyet eredetileg a kamionosok hordtak, illetve a hátul állítható – ám igazából egyik sem az igazi, nagybetűs baseballsapka. A full cap, azaz a teljes, nem állítható sapka az eredeti, ez az, amit az amerikai baseball-ligának gyártanak immár az ötvenes évek óta. A klasszikusok közt is a legklasszikusabb a NY feliratú sapka, amit sokáig csak a Yankees csapatnak készítettek, és még ma is 2600 öltéssel varrják fel a logóját.

A Chanel kultikus tweed kosztümjéhéz is párosítja

A hírességek sora, akik hordják a baseballsapkát, végeláthatatlan. Spielberg vagy Spike Lee számára alap kiegészítő, de Beyoncétól kezdve Rihannán át Jennifer Lopezig mindenki beveti időről időre ezt a kultikus sapka típust. Ma már akár Armani öltönyhöz is egész nyugodtan fel lehet venni, és a kifutókon is bedobják még a legelegánsabb márkák is.

A sildes sapkának altípusai is vannak. Az utóbbi évek slágere volt az elöl hímzett, magas és merev ‘előlappal’ ellátott változat. Az sem mindegy, hogyan viseljük: Jay-Z például csakis kicsit átlósan rántja fel a baseballsapkát. Ő az egyébként, aki azt állítja, a NY logójú változatot bevitte a köztudatba.

Ma már az emblematikus NY sapkákat bármilyen színben elkészítik, és mi is megkaphatjuk. Fényét csak emelte Jennifer Lopez, aki tűsarkúval viselte egyik klipjében. Az igazi street style-hoz bőrdzsekivel, magas sarkúval és karika fülbevalóval érdemes párosítani, de ha nem akarunk mindenáron New York-inak tűnni, bármivel variálhatjuk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.