Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Száraz November: megmondjuk, ki az alkoholista

| 2017. 11. 16. | 08:50:00
Debreceni pszichológussal arról, hogy miért iszunk.
Száraz November: megmondjuk, ki az alkoholista
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Érdekes dolog az alkohol. Tulajdonképpen az egyik legerősebb függőséget okozó szer a drogok közül, mégis legális. Sőt, egyenesen kultúrája van hazánkban. Minden fesztivál, ilyen-olyan napok is ehhez a szerhez köthetők. És igen, drog: bekerül a gyomorba, szép lassan átjutva a vér-agy gáton, ott van minden sejtünkben. Nemcsak a gyomorban, az agyban, a vérben, hanem minden sejtben. Pusztít mindent, amivel találkozik.

Magyarországon a hivatalos statisztikák szerint 800 ezer alkoholfüggő van. Ez a szám minden ezzel foglalkozó szakember szerint rendkívüli módon alábecsült. Leginkább a kétmillió fő az, mely megközelíti a valóságot. Egyesek merészebbek ennél, szerintük

alkoholproblémája a felnőtt lakosság majdnem 40 százalékának van. Azaz nincs olyan család ahol a szűkebb kapcsolatok között ne lenne egy alkoholproblémával küzdő családtag.

Ez nagyon elkeserítő. Nem beszélve arról, milyen hatalmas terhet rónak az egészségügyre, a szociális ellátó rendszerre az alkoholizmus béklyójában ragadt emberek. A belgyógyászok egy pillantással megállapítják, hogy a bajt az alkohol okozza-e és igen, nagyrészt az. Hiszen kárt tesz minden sejtben, idegrostban, legyen az a máj, a vérerek, az izmok, a bőr, a gyomor, a vastagbél, a légcső, a száj, az agy – és nem utolsósorban a személyiség. Nem beszélve arról sem, mennyi családot bomlaszt szét és mennyi gyermek sérül meg testileg és lelkileg is felnőve az alkoholproblémával küzdő szülő mellett.

Ez az a szer, mely beépült a kultúránkba, ott figyel minden spájz polcán, bármilyen alkalom van, elsőként kerül a vendéglátó asztalára. Hiszen milyen dolog az, ha a vendéget meg sem kínáljuk egy kis pálinkával, amit én vagy az apám vagy Jóska bácsi főzetett? Vagy főzött, hiszen már azt is lehet. A saját otthonunkban előállíthatjuk, természetesen legálisan. Nyilván

nem minden alkoholfogyasztó alkoholista.

Az alkoholfogyasztók csoportosításánál kiemelt figyelmet érdemelnek a

magas kockázatú fogyasztók, akik nem tapasztalnak ugyan megvonási tüneteket 2-3 nap leállás után, de hetente egyszer vagy többször nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak.

Ezeket külön osztályozzuk nők és férfiak esetében, hiszen a nők sokkal kevesebb mennyiségű alkoholtól képesek ittas állapotba kerülni, mint a férfiak. A magas kockázatú alkoholfogyasztókra hívja figyelmet a Kék Pont Alapítvány Száraz November akciója, mely szerint a november hónapot töltsük „szárazon”, azaz alkohol nélkül. Azok, akik a kockázatos kategóriába tartoznak, egy krízishelyzet hatására, amely lehet egy állás elvesztése, egy párkapcsolat felbomlása, egy hozzátartozó elvesztése, könnyen áteshetnek a függők csoportjába, hiszen ez a stresszkezelési mód ismerős, jól bevált, könnyen elérhető és távol tart a valóságtól, a valódi problémáktól.

Mire is világíthat rá egy hónap „szárazság?” Legfőképpen a kapcsolatunkra az alkohollal. Jól érzem magam nélküle is? Tudok úgy is összejönni a barátaimmal? Elég vicces és felszabadult vagyok nélküle is? Elég vagyok így is?

Más szempontból rápillanthatunk mások alkoholfogyasztási szokásaira, ezáltal a sajátunkra is: tényleg ennyit ittam én is a bulikban? Tényleg én is így néztem ki? Tényleg én is ilyen vagyok?

Remek kis önismereti túrát adhat mindenkinek, rávilágíthat saját problémáinkra az alkohollal, önértékelési problémáink is megvillanhatnak egy-egy buli alkalmával és bizony az emberi kapcsolatainkra is kapunk egy „józan” kitekintést. Nem utolsósorban a testünk is hálás lesz érte, hiszen kiürül a méreg, regenerálódhat. Ha valaki lemaradt róla, akár érdemes lehet egy januárt vagy februárt megcélozni, és kicsit ránézni önmagunkra és az alkoholra. Elegek vagyunk-e így is?

- FGYN -

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés