Hirdetés

A fiatal orvosok Horvátországból is menekülnének

MTI

2017.10.03. 14:46

A fiatal orvosok Horvátországból is menekülnének
A kép illusztráció

Csak húsz százalék maradna.

Hirdetés

A negyven évnél fiatalabb orvosok hatvan százaléka azonnal elhagyná Horvátországot, amennyiben erre lehetősége adódna, húsz százalékuk gondolkodna rajta, és mindössze húsz százalékuk maradna - derült ki az orvosi kamara felméréséből.

Trpimir Goluza, a kamara elnöke kedden a sajtónak úgy nyilatkozott: Horvátország uniós tagsága, 2013 óta 560 orvos hagyta el az országot, ugyanezen időszak alatt pedig további 1400-an kértek engedélyt külföldi munkavállalásra. 

Goluza figyelmeztetett, hogy az orvosok elvándorlása égető problémát jelent Horvátországban, ezért sürgősen meg kell állítani.

A horvát kórházi orvosok egyesülete (HUBOL) szerint a horvát egészségügyi ellátó rendszer alulfinanszírozott és drasztikusan túlterhelt. Úgy vélik: az egészségügy reformja nem kezdődött el, mindössze néhány populista intézkedés történt, amelyek figyelmen kívül hagyják a valós problémákat. Amennyiben nem történik előrelépés, az egészségügyi rendszer néhány éven belül összeomlik - hangoztatták. 

A horvát egészségügyi rendszer adóssága jelenleg eléri a 8 milliárd kunát (333,3 milliárd forint).
Horvátország 2015-ben fogadta el azt a nemzeti fejlesztési tervet, amelyben vállalta, hogy az elkövetkező három évben stabilizálja és fenntarthatóvá teszi az egészségügyi rendszert. Ugyanakkor a kormány minden kezdeményezése erős ellenállásba ütközik az orvosok és a betegek részéről is. Legyen szó a kórházak vagy osztályok összevonásáról vagy az egészségügyi szolgáltatások drágulásáról.

Az elmúlt két évben három kormánya is volt Horvátországnak. A kormányok bukása, az előrehozott parlamenti választások, valamint a folyamatos kormánykoalíciós csatározások miatt elmaradtak a komolyabb, szerkezeti reformok az egészségügy terén is.

egészségügyHorvátországorvosok

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés