Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mindenki hazudik. Mert szeretjük a tökéletességet

| 2017. 09. 25. | 20:40:00
Szeretnénk tökéletes munkahelyet, tökéletes házasságot, tökéletes gyereket, tökéletes életet.
Mindenki hazudik. Mert szeretjük a tökéletességet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Azt azonban mindannyian tudjuk ugyan, hogy lehetetlen. Hiába tűnik annak, és talán el is hisszük, hogy az, mégis mindig kiderül, hogy valami sántít. Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Nehéz dolog a látszatot fenntartani. Nagyon sok időt, energiát és odafigyelést igényel. Körülvesz bennünket a média által elérhető tökéletességáradat. Lehet neked is tökéletes alakod! Lehet tökéletesen fehér fogad! Így lehet tökéletes a lakásod! Mindannyian ismerjük ezeket a hívogató, a tudatunkat átható frázisokat. De a nagymamáink bölcsessége erre is figyelmeztet: nem mind arany, ami fénylik!

És bizony nem. Az egyik adón futó sorozat húsbavágóan rávilágít a valóságra. A nemrég Emmy-díjra jelölt, neves színészek által fémjelzett Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies) minisorozat nagyon sok mély, társadalmunkat érintő problémát feszeget. Tökéletesen szép feleségek, gazdagok, teljes sminkben viszik a gyermekeiket a fantasztikus, gyermekbarát suliba, majd hazamennek óceánparti otthonukba, ahol a csodálatos férjük várja őket. A főhősnők nagyon jó barátok, még a nem egészen közéjük való fiatal anyukát is beveszik a körbe, mert ők elfogadók, melegszívűek és mindent megtesznek a közösségért, a családjukért. Mindent.

De ezek a családok titkot rejtegetnek. Olyan titkokat, mely megkeseríti mindennapjaikat, ott táncolnak a szorongató gondolatok, képek, néha-néha megvillanva a szemük előtt. És közülük olyan is van, akit a jóképű, gazdag, kívánatos ugyanakkor domináns, erőszakos és erőszaktevő férje várja otthon. Ebből azonban kívülről semmi sem látszik. Az igazság és rejtett tragédiák azonban utat törtnek maguknak, és az, amit megpróbálnak elrejteni, elodázni, elfojtani, felüti a fejét egyre sűrűbben, egyre erőteljesebben és egyre kezelhetetlenebbül. Áldozatokról beszélünk. Az erőszak áldozatairól.

Azt gondolhatnánk, hogy azok a nők, akik áldozatul esnek bántalmazásnak, halk szavúak, magukba fordulók, visszafogottak, gyengék, erőtlenek, tipikusan behódolók. A film azonban megmutatja a másik oldalát is ennek a sztereotípiának. Itt az áldozat erős, okos, társaságban mozgó magabiztos feleség, aki felveszi a kesztyűt férje ellen és visszaüt, még ha jeges félelem is járja át a tagjait. De nem szabad azt hinnünk, hogy a nő nem fél. Fél, retteg attól, hogy a családját elveszíti, széthullik az élete. Szereti a férjét. Szereti az életét. De az erőszaknak nincs határa. Egyre súlyosabb, egyre fájdalmasabb lesz, és egyre látványosabbá válik, hogy valami nincs rendben. A tökéletesség mögött ott bujkál a sötét titok, amit senki sem sejt.

Ez a film amellett, hogy a családon belüli erőszak témáját feszegeti, rávilágít egyéb, súlyos lelki válságot okozó problémákra is, úgy, mint a társas kirekesztettség, a hűtlenség, az irigység, és felhívja a figyelmet a társas támogatás fontosságára. Az erőszaknak sok típusa van. Bánthatunk szavakkal, szavak nélkül is.

A legutóbbi adatok szerint minden ötödik nőt bántalmaznak Magyarországon. Ez a szám megdöbbentő. Az erőszakot 95 százalékban férfiak követik el és óriási tévhit, hogy a szegény, iskolázatlan családokban a leggyakoribb. Ugyanolyan arányban találhatjuk meg a bántalmazást a társadalom közép- és felső rétegeiben is. És ne feledjük: az erőszak erőszakot szül. Az erőszakot látó gyermek maga is erőszakossá válhat, mert azt látja, hogy a probléma megoldása az erőszak. De erről majd egy következő cikkben.

Miért marad a nő?

Sokan gondolják azt, hogy az érintett nők mártírok, megszokták, esetleg élvezik is (főleg a mostanában oly divatos mindenféle árnyalatú ponyvairodalmak hatására), de szó sincs erről. Reménykednek és félnek. Reménykednek abban, hogy választottjuk megváltozik, olyan lesz, mint régen. És az első pofon után nem lesz több, mert megígérte. De lesz. Lesz bizony. Az erőszakos férfiak nyelve az ütés, az agresszió. Nem tudják másképpen kifejezni dühüket, egyszerűen csak ezt ismerik. És maguktól nem változnak meg. Segítség nélkül biztosan nem. Ahhoz nem elég a házastársi szeretet. A házastárs maradhat azért is, mert retteg, mi lesz a gyermekivel, a közös házzal, az eddig felépített egzisztenciával. Tehát

ne ítélkezzünk afelett, aki még nem tud eljönni egy bántalmazó kapcsolatból. Inkább segítsük!

A film is remekül rámutat a társas támogatás fontosságára: merjünk beszélni róla, osszuk meg titkainkat, legyen, aki tud róla. Akihez egy bántalmazott nő fordul és megtiszteli a bizalmával, ne legyen vele szemben ítélkező. A bántalmazott nő retteg, össze van zavarodva, érzelmei kaotikusak. Támogassuk és segítsük! A lenti oldalak lehetőséget adnak a változtatásra, mutassuk meg nekik! És legfőképpen biztosítsuk arról őket, hogy mindig mellette állunk. Adjunk neki érzelmi biztonságot, mert a biztonság az, amelyben egy bántalmazott nő sosem érzi magát.

www.nane.hu
www.bantalmazas.hu

- FGYN -

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kihallgatták Varga Juditot
Kihallgatták Varga Juditot
A volt igazságügyi miniszter a Központi Nyomozó Főügyészségen járt.
Hirdetés
Hirdetés
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Az olcsóbb konstrukció további útépítéseket tesz lehetővé.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés