Hirdetés

Rossz hír a férfiaknak: a termékenység nem tart örökké

2017.07.03. 11:55

Rossz hír a férfiaknak: a termékenység nem tart örökké
(Fotó: illusztráció)

Negyven fölött már csökken az esély. Tessék hamarabb próbálkozni!

Hirdetés

Nemcsak a nők, hanem a férfiak kora is hatással van a mesterséges megtermékenyítés sikerére: a 40-42 éves férfiaknál 46 százalékkal kisebb az esély a sikerre, mint a 30-35 éveseknél, ha nő partnerük 30 év alatti - ezt állapította meg egy amerikai tanulmány.

A Harvard Egyetemen rácáfoltak arra az elméletre, hogy a férfiak termékenysége örökké tart. A tanulmány szerint a természetes vagy mesterséges megtermékenyítésnél az idősebb férfiaknál jelentkező spermamutációk és a spermák számának csökkenése a megtermékenyítés esélyeit is csökkenti - ismertette a tanulmányt a BBC News.

Korábbi kutatások már jelezték, hogy

az idősebb sperma esetében nagyobb az esély a genetikai hibákra,

egyebek mellett az autizmus és a skizofrénia gyermekkori kialakulásával is kapcsolatba hozták.  A most megjelent tanulmány szerint a 40-42 éves férfiaknál 46 százalékkal kisebb az esélye a mesterséges megtermékenyítés sikerének, mint a 30-35 éveseknél, ha partnerük 30 év alatti.

A nők életkora mindazonáltal nagyobb hatással van a pár termékenységére, mint a férfié.

A 35 éves nőknek jelentősen nagyobb az esélye arra egy 30 év alatti férfi partnerrel, hogy az IVF kezelés első ciklusában megtermékenyüljenek, mint egy harmincas évei közepén járó férfival.

Dodge a termékenység sikerét elősegítendő azt javasolta a 35 éven felüli férfiaknak, hogy mivel a hatásmechanizmus nem világos, az a legjobb, amit tehetnek, hogy egészséges életmódot folytatnak. 

szex

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés