Hirdetés

Ezt a zoknit ugyan senki sem húzza fel Nyíregyházán!

Szabolcsihír

2017.06.15. 11:09

Ezt a zoknit ugyan senki sem húzza fel Nyíregyházán!
Fotók: Nyíregyházi Állatpark

Újabb családtag alpakáéknál.

Hirdetés

Újabb családtaggal gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark alpaka csapata. A kis jövevény szülei világosbarna színűek, a 15 napos csemete azonban sötétbarna bundát visel, fehér „zoknikkal”.

A nyolc kilogrammal született kis csődör 5-6 hónapos koráig anyatejjel fog táplálkozni. A csaknem 11 hónapnyi vemhesség elteltével világra jött csikó – mint a patások általában – rendkívül fejletten jött a világra, néhány órával a születése után már lábra is állt. Jelenleg szinte minden idejét anyja mellett tölti, de a kifutójával és az alpaka csapat többi tagjával is ismerkedik. Míg szülei világosbarna bundájúak,

a 15 napos alpaka csikó teste csokoládébarna szőrű, míg lábai fehér mintázatúak , így a feltűnő külső miatt, a Zokni nevet kapta gondozóitól.

Az alpaka (Vicugna pacos) a jóval ismertebb láma rokona, az újvilági tevefélék közé tartozik. Amíg azonban a lámát többhasznú háziállatnak tenyésztették ki Dél-Amerika őslakói, addig az alpakát elsősorban a gyapja miatt tartják, mivel igen jó minőségű, rendkívül finom szálú, kiváló hőszigetelő, nem zsírosodik és nem allergén.

Az Inka Birodalomban különleges tiszteletben részesítették a fajt: gyapjából készült a királyi öltözék, és számos vallási szertartásban részt vett az „istenek ajándéka”.

Napjainkban elsősorban Peru, Bolívia és Chile területén tenyésztik, itt él a világ hárommilliós alpaka állományának mintegy 99 százaléka.

A kis patást már a látogatók is megtekinthetik az Andok kalandok  függőhídjáról, ahol tapírokkal és kapibarákkal (vízidisznókkal) él társbérletben a Dél-Amerika bemutató legfiatalabb tagja.

További képek a galériában

 

Galéria

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés