Hirdetés

A kihalás szélén a tenger pandája

Szabolcsihír

2017.05.16. 06:40

A kihalás szélén a tenger pandája
WWF

Leonardo DiCaprio is beszállt a megmentésére indított kampányba.

Hirdetés

A "tenger pandájának" is nevezett kaliforniai disznódelfinekből napjainkra körülbelül 30 példány maradt fenn a WWF napokban publikált elemzése szerint. A szervezet a világ segítségét kéri a kritikusan veszélyeztetett tengeri emlős megmentésében, amelyért Leonardo DiCaprio is felszólalt. Néhány kattintással most bárki részt vehet a faj megóvásáért vívott küzdelemben - áll a WWF Magyarország Szabolcsihírhez is eljuttatott közleményében.

A kihalás szélére került a világ legkisebb cetfaja, a kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinus), amely kizárólag Mexikó partjainál, a Kaliforniai-öbölben él.

A vaquitának is nevezett, mindössze egy-másfél méteresre megnövő delfinfajból ma már csupán 30 vagy annál is kevesebb egyed létezik - derül ki a WWF elemzéséből -, ezért a szervezet azonnali, kollektív fellépést sürget a megmentésük érdekében. Ahhoz azonban, hogy megóvják a világ legveszélyeztetettebb tengeri emlősét és megakadályozzák a visszafordíthatatlan károk keletkezését az UNESCO által világörökségként jegyzett Kaliforniai-öbölben, a mexikói, az amerikai és a kínai kormány együttes, összehangolt cselekvésére van szükség.

A kaliforniai disznódelfinek számára a legnagyobb fenyegetést a kopoltyúhálók használata jelenti, ami egy egyenes vonalban kifeszített hálótípus. Bár a háló használatát két évre betiltották Mexikóban, a helyi halászok többsége immár illegálisan, de továbbra is folytatja ezt a gyakorlatot, ráadásul az ideiglenes tiltást május végén feloldják. A halászat ezen formája 2011 és 2016 között a vaquita-populáció 90 százalékos csökkenéséhez vezetett.

"Kevesebb, mint 60 éve fedeztük fel a kaliforniai disznódelfint, de az emberek már most a kihalás szélére sodorták. Rendkívül alacsony egyedszámuk azt mutatja, hogy a faj és élőhelyének megmentéséért tett erőfeszítéseink kevésnek bizonyultak. Amennyiben nem teszünk azonnali, határozott lépéseket, örökre elveszíthetjük a fajt" - mondta Jorge Rickards, a WWF Mexikó igazgatója.

A WWF felszólította a mexikói kormányt, hogy haladéktalanul és állandó jelleggel tiltsa be a kopoltyúhálók használatát,

és távolítson el minden elszabadult hálódarabot annak érdekében, hogy a delfinek ne akadhassanak bele, ezzel egyidejűleg pedig készítsen átfogó stratégiát arra vonatkozóan, hogy a halászokat milyen alternatív felszerelésekkel tudják ellátni.

Az Oscar-díjas színész, Leonardo DiCaprio - aki az Egyesült Államokban a WWF kuratóriumi tagja - közösségi oldalain buzdítja arra az embereket, hogy a WWF oldalán keresztül kérjék a mexikói elnököt a Kaliforniai-öböl megmentésére és a helyi halászok támogatására.

Megkülönböztető jegyei miatt a "tenger pandájának" is hívott disznódelfin ún. "járulékos fogásnak" (vagyis a halászok nem szándékos fogásának) számít: populációjának csökkenését az okozza, hogy egy, a területen élő másik - szintén kritikusan veszélyeztetett - fajra, a totoaba halra halásznak, a disznódelfin pedig beleakad a kivetett hálókba.

A totoaba úszóhólyagjának sokan gyógyhatást tulajdonítanak, ezért - főként Kínában - rendkívül nagy rá a kereslet. Kereskedelmi útvonala Mexikótól az Egyesült Államokon át egészen Kínáig húzódik.

Egy kattintás

Néhány kattintással mi is tehetünk a kaliforniai disznódelfinek megmentéséért. Ide kattintva lehet felszólítani Mexikó elnökét, Enrique Pena Nietót, hogy tegyen lépéseket a világörökség részeként nyilvántartott Kaliforniai-öböl megóvásáért.

 

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés