Hirdetés

Mondom: igen! Mennyibe kerül egy lagzi?

szabolcsihir.hu

2017.05.06. 14:09

Mondom: igen! Mennyibe kerül egy lagzi?

Butaság elfogadni az első ajánlatot, és semmit nem szabad az utolsó pillanatra hagyni.

Hirdetés

Minden kislány nagy esküvőről álmodik. Gyönyörű, fodros ruháról, mirtuszkoszorúról, sokadalomról, galambokról, virágokról. Elmondani könnyű. De megszervezni?

Házasodni készülő fiataloknak szeretnénk segíteni tanácsokkal egy olyan pár közreműködésével, amelyik baráti, ismeretségi körében az elmúlt és a következő hónapokban többen is házasodtak vagy házasodnak, így elég sok információval rendelkeznek az árakról is. Nem véletlenül, hiszen Pásztor Júlia és Korsoveczki Csaba májusban mondja ki a boldogító igent. Hónapok óta szervezik a nagy napot. Templomi esküvőjük lesz, a lakodalomba 160 vendéget várnak. Aprólékos gondossággal szervezték meg az életükben jelentős változást hozó napot a ruhától az ételeken át egészen a leánybúcsús ajándékig.

A menyasszonyi ruha kiválasztása volt az első, attól tartottam, azzal lesz a legtöbb gond. Anyukám, keresztanyuká, leendő anyósom és leendő sógornőm kísért el az üzletbe, hogy segítsenek kiválasztani a ruhát – meséli Julcsi, aki a hétköznapokon sportosan öltözködik, ezért úgy gondolta, hogy egy letisztult, A-vonalú ruhában mondja ki a boldogító igent.

Legnagyobb meglepetésükre azonban hiába próbálta fel az üzletben az összes ilyen egyszerű szabású ruhát, egyikben sem mutatott jól a sudár lány. Aztán megfogtam egy hófehér habos-babosat, és felpróbáltam. Annyira szép volt, hogy abban a pillanatban el is döntöttem, hogy ebben fogok férjhez menni. Annyira vékony volt benne a derekam, hogy nem is hittem, hogy az enyém! Végül is szerencsés volt, mert az első kölcsönzőben megtalálta, amit keresett. Cipőre pedig nem is kell költeni, mert a fehér ruhához van egy szép, fehér topánkája. Párja öltönye sötétkék lesz, fehér mellénye pedig illik majd az ő ruhájához.

A meghívó már márciusban kész volt, egy letisztult formát választottak, egy idézet van rajta és az esküvővel kapcsolatos információk. Nagyobbik részét személyesen adták át az érintetteknek, a többit postázták.

Napkoron lesz a lakodalom, itt lakik Julcsi és Csaba családja is. A meghívottak listáját a szülők segítettek összeállítani a fiataloknak. Nem volt könnyű meghúzni a vonalat 160-nál, hogy sértődés se essék a rokonságban.

Julcsi elárulta azt is, édesapja már 15 éve főzeti a saját kertjében termett gyümölcsből, és gyűjtögeti a pálinkát lánya esküvőjére. (És a fiáéra is, csak ő még vár a nősüléssel). A többi italt egy nagykereskedésből szerzik be, majd a végén elszámolnak, mert amit nem fogyasztanak el, azt visszaveszik.

Sokan kérdezték, mit szeretnénk nászajándékba, azt feleltem: nekünk már az ajándék, ha eljönnek és velünk örülnek – tette hozzá Julcsi. Végül is a menyasszonytánc mellett döntöttek, így senkinek nem kell törnie a fejét, mi lehet az az ajándék, amiből még nincs öt garnitúrája az ifjú párnak…

A leánybúcsú kedves szokás, és Julcsi minden barátnőjének külön ajándékkal készül, amellyel emlékezetessé szeretné tenni azt a napot, amikor együtt ünneplik egy új élet kezdetét.

Elárulta Julcsi: már nagyon izgul, mert bár mindent gondosan előkészítettek, elterveztek, megszerveztek, azért mégis egy olyan nap következik az életükben, amellyel egy új történet veszi kezdetét. S bár jól tudják, szüleikre bármikor számíthatnak, nekik kell majd megállni a lábukon.

Mi mennyi?

  • Menyasszonyi ruha kölcsönzése: 150-500 ezer forint (ettől azért van drágább is, a felső határ a csillagos ég)
  • öltöny: 100 ezer forint (de a 250 ezer forintos öltöny sem ritka)
  • meghívó és ültető kártyák: 10-15 ezer forint
  • vendéglátás: 10-12 ezer forint/fő, de ebben nincs benne az ital
  • torta: 30-100 ezer forint (azzal lehet takarékoskodni, ha a süteményeket a családtagok készítik)
  • zenekar: 80-150 ezer forint
  • vőfély: 100-120 ezer forint
  • egyházi esküvő: 25-40 ezer forint (az évi egyházi adón felül)
  • polgári esküvő: 20 ezer forint
  • fotó és videó: 200-300 ezer forint

Koltai Tamásnak és menyasszonyának, Barbarának ugyan még jócskán van idejük az előkészületekre, hiszen az esküvőt szeptember elejére tűzték ki, de már ők is mindent megszerveztek. A Julcsiék által elmondottakat azzal egészítették ki:

Ne hagyjunk semmit az utolsó pillanatra, és nagyon figyeljünk oda a legapróbb részletekre is! Ne ugorjunk be az első ajánlatnak, az internet világában használjuk ki a lehetőségeket, hisz nagyon sokszor pénztárcakímélő megoldásokat találunk. Nem is hinnénk, hogy a megspórolt forintok a végösszegben mennyire összeadódnak, így komoly megtakarítást jelentenek.

Ők a legbrutálisabb ajánlatot egy fotóstól kapták, aki 500 ezer forintért készítette volna el csak a képeket, a videó még ezen felül lett volna.

Elmondták azt is, hogy nagy segítséget jelentett nekik az az egyre népesebb Facebook csoport, amelyen a menyasszonyok osztják meg egymással tapasztalataikat, tanácsaikat. Ennek a neve pedig: Menyasszonyi csevegő.

Cservenyák Katalin

esküvő

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés