Hirdetés

Jöhet még ebadó is

Állatporták.hu

2017.05.04. 10:29

Jöhet még ebadó is
Zsombor: 2-3 éves drótszőrű német vizsla kan, Berkesz és Demecser között kóborolt az úton. Eredeti gazdáját nem találják. Az állatotthonban várja régi vagy álomgazdija jelentkezését. Május 5-től örökbe fogadható!

Semjén Zsolt már benyújtotta a javaslatát.

Hirdetés

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke által jegyzett törvénymódosító javaslat többek közt új adóval sújtaná a kutyatartókat - írja az Állatportál.hu.

A törvénytervezet 6. oldalán olvashatóak az ebrendészeti feladatok költségtérítésének módosításaira tett javaslatok:

"(2) Az ebtartás helye szerint illetékes települési, fővárosban a kerületi önkormányzat, illetve a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi önkormányzat az adott év első napjáig négy hónapos kort betöltött eb után az eb tulajdonosától évente ebrendészeti hozzájárulást szedhet be."

(4) Az éves ebrendészeti hozzájárulás mértékét a tartás helye szerint illetékes települési, fővárosban a kerületi önkormányzat, illetve a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi önkormányzat

  • a) az eb tartási céljának,
  • b) az eb tartásának állatjóléti és ebrendészeti jellemzőinek (tartási hely típusa, mérete, tartott ebek száma),
  • c) az ebtartó szociális helyzetének figyelembe vételével állapítja meg, azonban az ebrendészeti hozzájárulás ebenként nem haladhatja meg a hatezer, veszélyes eb esetében a húszezer forintot" 

Azaz az új törvény hatálybalépésével hatezer illetve húszezer forint adót, azaz "ebrendészeti hozzájárulást" vethet ki kutyánként a tartási hely szerint illetékes önkormányzat.

A törvényjavaslatot benyújtó Semjén Zsolt figyelt rá, hogy kivételt képezzenek aZ "Országos Magyar Vadászkamara által kiállított vadászkutya alkalmassági vizsgaigazolvánnyal rendelkező," kutyák. Bár - olvasható a cikkben - nem teljesen egyértelmű, hogy a kedvtelési vadászathoz tartott állatok miért részesülnek előnyben az egyéb kedvtelési sportokhoz tartott állatokkal (pl. szánhúzás).

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés