Hirdetés

 Újabb cukiság Nyíregyházán

Szabolcsihír

2017.05.18. 09:12

 Újabb cukiság Nyíregyházán
Fotók: Nyíregyházi Állatpark

Már látható az Amerika élővilágát bemutató kifutórendszerben.

Hirdetés

Amertikai bölény született a Nyíregyházi Állatparkban. A park egy hete világra jött lakóját már a látogatók is megcsodálhatják - tájékoztatta a Szabolcsihírt Révészné Petró Zsuzsa, a park sajtószóvivője.

Az amerikai bölény Észak-Amerika legnagyobb testű szárazföldi emlőse. A bikák akár 1000 kg testsúlyúak is lehetnek. Társas állat, egykor százezres csordákban vándorolt a prériken, állománya egykor elérhette az 50 millió egyedet. Egyes észak-amerikai indián törzsek táplálkozásukban és ruházkodásukban gyakorlatilag teljes mértékben a bölénytől függtek.

Számtalan módon hasznosították; húgyhólyagjából tarisznyát csináltak, vérét és epéjét testük festésére használták, a szárított bölényürülék tüzelőként szolgált, míg a csontokból a legkülönfélébb eszközöket készítették.

A faj az európaiak megjelenésével a telepesek könyörtelen mészárlását követően a kihalás szélére sodródott a 19. században.  A kíméletlen irtás egyik oka a vadászat és a vasútépítő munkások élelmezése volt, de legfőképpen az engedetlennek tartott indiánok létalapját akarták megszüntetni.

Az 1905-ben megalakult az Amerikai Bölényvédelmi Társaságnak köszönhetően szerencsére néhány száz példány megmenekült, ami elegendő volt a faj túléléséhez. Ma állományuk 50 ezer állatra tehető, s ezzel - úgy tűnik - biztosított a faj fennmaradása.

Manapság az amerikai bölény sokkal kisebb csapatban él, főként a nemzeti parkokba szorult vissza. A tehenek és borjaik laza rangsorba szerveződött csordákat alkotnak, melyekhez csak szaporodás idejére csatlakoznak az egyébként egynemű csapatokban élő bikák.

A Nyíregyházi Állatparkban ez idáig 1 ivarérett hím és 3 nőstény élt együtt, s most 9 hónapnyi vemhesség után jött világra a csapat legifjabb tagja.

A kis üsző születése után már néhány órán belül már lábra állt, s most 1 hetesen már csatlakozott anyjával a park bölény csapatához. Az itt élő állatok idejük nagy részét táplálkozással töltik, de előszeretettel hemperegnek  az iszapban és a homokban.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés