Hirdetés

Durván emelkedik a meddő párok száma

civishir.hu

2017.04.25. 12:05

Durván emelkedik a meddő párok száma

Minden ötödik pár...

Hirdetés

Ma már minden ötödik-hatodik párt közvetlenül érinti Magyarországon a meddőség problémája a folyamatosan romló tendenciák eredményeképpen. Mindez egyszerre rontja Magyarország egyébként is kedvezőtlen népesedési mutatóit, valamint jelent egyre növekvő terhet a társadalombiztosítás költségvetésében a meddőségi kezelések költségeinek következtében. Ezen a helyzeten változtathatnak a lombikbébi kezelések hatékonyságát növelő korszerű technológiák, amelyekkel a sikeres beavatkozások aránya akár kétszeresére is növelhető a korábbi eljárásokhoz képest a tapasztalatok szerint – hangsúlyozzák a Versys Cli nics szakértői.

Világszerte kedvezőtlen tendencia, hogy az utóbbi években a meddő párok száma világszinten és hazánkban is folyamatosan növekszik.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján, Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség problémája, tehát ma már minden ötödik-hatodik gyermektelen házastársi, vagy élettársi kapcsolatban jelen van a probléma. Nem sokkal jobb a helyzet külföldön sem. Nemzetközi felmérések szerint világszerte 72,4 millió párt érint a meddőség, ez a párok közel 10-25 százalékát jelenti.  A tapasztalatok szerint az esetek mintegy 40 százalékában a pár női, 40 százalékában férfi tagjának, 20 százalékában pedig mindkét félnek szerepe van a meddőség kialakulásában.

– Az okok rendkívül szerteágazóak, a következmények pedig minden tekintetben elkeserítőek. Azon túlmenően, hogy milyen megpróbáltatást jelent a meddőség problémaköre az egyes családoknak, az országos statisztikákban is tetten érhetőek a következmények – emelte ki Dr. Fazekas Anita, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szülész-nőgyógyász szakorvosa. 

Noha a születések száma az elmúlt években kissé emelkedett, Magyarország népessége továbbra is évente 30-40 ezer fővel csökken. Így például 2016-ban 93 ezer élveszületésre közel 127 ezer halálozás jutott.

Ezen a helyzeten javítana, amennyiben a meddőség kezelésével az érintett párok nagyobb arányban tudnák megvalósítani családtervezési elképzeléseiket, és így több egészséges gyermek is születne.

– Ehhez nyújtanak támaszt azok a modern és komplex meddőségkezelési eljárások, amelyek révén világszerte egyre nagyobb hatékonysággal tudják gyermekhez segíteni a korábban sikertelenül próbálkozó párokat – fogalmazott Dr. Fazekas Anita. A szakember kifejtette: a komplex megközelítés lényege, hogy a különböző szakterületek szakemberei aktívan együttműködnek a páciensek sikeres kezelésének érdekében, azért, hogy a kívánt gyermekáldás minél előbb bekövetkezzen. Így az eljárásba gyakran belgyógyász, endokrinológus, genetikus, urológus, andrológus, pszichológus, dietetikus, immunológus és onkológu s szakemberek is bekapcsolódnak.

A lombikbébi kezelések hatékonyságát növelő korszerű technológiák, illetve megközelítés az orvosi eljárások eredményességének javulásában mutatkozik meg.

25-35 százalék helyett 70-80

Így a sikeres beavatkozások aránya akár kétszeresére is növelhető a korábbi eljárásokhoz képest a tapasztalatok és a nemzetközi tudományos publikációk szerint

– A magyarországi tapasztalatok azt mutatják, hogy a korábban alkalmazott eljárásokkal a sikeres teherbeesések aránya átlagosan 25-35 százalékos, miközben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár öt beavatkozást finanszíroz a lombikbébi programokba bekapcsolódó pároknak. Mi az intézetünkben 48 százalékos eredményességet értünk el, amire nagyon büszkék vagyunk, különösen, ha figyelembe vesszük azt, hogy a pácienseink átlag életkora eléri a 40 évet. Sőt, egyes jó prognózisú betegcsoportokban klinikánk sikeressége mára meghaladja a 70 százalékot – hangsúlyozta Dr. Fazekas Anita. A Versys Clinics Humán Repr odukciós Intézet szülész-nőgyógyász szakorvosa hozzátette: mindez egybecseng a nemzetközi adatokkal, amelyek azt mutatják, hogy a modern technológiájú meddőségi kezelések, révén a sikeres teherbeesések aránya akár kétszeresére is növelhető. Ennek eredményeképpen pedig a korábban fogantatási nehézségekkel küszködő párok akár 70-80 százaléka is sikeres terhesség elé nézhet. 

meddőség

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés