Hirdetés

Üdvözlünk a síszezonban - csak stílusosan!

2016.12.31. 13:29

Üdvözlünk a síszezonban - csak stílusosan!

Beindult a téli sportok szezonja, és rengetegen ezt várják egész évben.

Hirdetés

A síelés, snowboard egyre nagyobb tábornak örvend idehaza, sőt a korcsolyázás (netán jéghoki) is nagyon divatos, annak ellenére, hogy Kanadától vagy Szlovákiától messzebb esnek e téren a földrajzi adottságaink.

Mindegyik időtöltésnek sajátossága, hogy az öltözéknek speciális kívánalmaknak kell eleget tenni, lévén technikai sportokról van szó. A havas lejtőkön hamar kellemetlenül érezzük magunkat, ha az alapvető pontokon nem felel meg a felszerelésünk.

A komfort és a biztonság az első

A vízállóság és a levegőáteresztés nagyon fontos, ha sí-, snowboard túrán vagyunk. Az öltözék minden darabjának állnia kell a vizet - a hozzáértők szerint például a kesztyűnk az, ami a legtöbbet érintkezik a hóval. Éppígy nagyon fontos, hogy a belül keletkező pára, izzadtság ne csapódjon le a bőrünkön.

A legfelső réteg mellett az aláöltözet is speciális kell, hogy legyen. Ha egy pamutpólót rántunk egy (utcai) pufidzseki alá, akkor a meleg dzsekiben amellett, hogy nem tudunk mozogni, hamarosan meg fogunk főni. A pamut pedig beszívja a nedvességet, és átvizesedik: amint lehűlünk, érezhetjük a kellemetlen hatását. Nem nehéz megfázni a felvonón ülve, egy alapos kimelegedés után, ha nem olyan technikai aláöltözetet viselünk, amely kivezeti az izzadtságot.

Mindez nem jelenti azt, hogy vagyonokat kell költeni a téli sportoknál hordható ruházatra. Például egy futópóló vagy kerékpáros póló is felvehető alulra, a lényeg az anyag. Polár felsője pedig - ami szintén nagyon hálás ruhadarab mondjuk snowboardozásnál - csaknem mindenkinek van otthon.

Mielőtt először nekivágunk a lejtőknek, azért érdemes kicsit kérdezősködni, mit ajánlanak a profik. A vélemények persze, mint mindenben, itt is megoszlanak. Sokan elsődlegesnek például tartják a sízoknit, abból is csak egyet, mások szerint a lényeg, hogy térdig érjen a zokni, azért hogy ne vágjon a sícipő.

Ha a technikai követelményeknek sikerült megfelelni, azért bizonyára szeretnénk szépek is lenni a pályán. A hóban is van divat, és változik szezonról szezonra.

A nyolcvanas években a rikító neon öltözékek voltak menők, vidáman felvették a síelők (snowboardról idehaza akkor még nem beszélhettünk; Európában 1986-ban bukkant fel ez a sport csírájában) a neonrózsaszín-neonzöld kezeslábast.

Később konzervatívabb, vagy talán inkább “coolabb” külsőt öltöttek a ruházatok, a szürke, barna hódított. Jelenleg ismét a színes hódít, a citromsárga, rózsaszín, lime zöld, türkiz nadrágok, kabátok, overallok nagyon menők. Az ezüst és arany is bevállalható.

A snowboardozók fiatalabb generációja kezdte el ismét a színeket bevinni a pályákra, rájuk voltak jellemzőek először a feltűnő öltözékek.

Praktikus a feltűnő színű öltözék

Ha csajosabbá szeretnénk tenni a megjelenésünket, számos megoldást választhatunk. A szörmével körített verziók is megjelentek, például csizmából, és nagyon divatosak jelenleg. De akár strasszkövekkel is dekorálhatjuk a “bukónkat”.

Amiről ne feledkezzünk meg, a sítudásunkra koncentráljunk elsődlegesen, hogy ne történjen velünk baleset. Valamint ne hófehérben menjünk a pályára, vagy olyan ruházatban, amiben beleolvadhatunk a háttérbe: fontos, hogy ha baj van, időben megtaláljanak minket. 

síelés

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés