Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kutya a családban 2.

| 2016. 11. 29. | 16:37:00
Tanácsok kezdő és gyakorló gazdiknak.
Kutya a családban 2.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amíg maroknyi, addig cuki. Az egész család szereti. Amint elkezd nőni, és még mindig nem szobatiszta, de már mindent megrág, ami a szájába kerül, kezdődnek a bajok. A szobatisztaságról korábban már beszéltünk, ezúttal a rágás lesz a téma.

Akinek volt már kutyája, tudja, általában akkor szakad el a cérna, amikor az első cipőt megrágja. Vagy a másodikat...

De vajon miért rág a kutya? Mit rág? Hogyan tudjuk elmagyarázni neki, mi az, amit rághat, mi az, amit nem? Hogyan tudjuk leszoktatni a rágásról? - erről kérdeztük Raska Andreát a Nyíregyházi Állatotthon vezetőjét.

Annak, hogy kis kedvencünk minden, számára elérhető tárgyat megrág számos oka van:

  • Egyszerűen unatkozik:  Amikor a gazdi nincs otthon, muszáj valamivel pótolni a hiányát és erre a legalkalmasabb dolog a gazdi holmija. Nem tud különbséget tenni a ruháink, cipőink és a játékok között. Mint ahogy nem tud különbséget tenni régi cipő és új cipő között sem. Ezért sem szerencsés az ócska papucsunkat, cipőnket, zoknikat adni neki rágcsálni...
  • Kíváncsi: A kutyák a szájukon keresztül tanulnak. A szájuk segítségével rengeteg információhoz jutnak. A természetük úgy diktálja, hogy amit csak lehet a szájukba vegyenek.
  • Fogváltás: 3 és 5 hónapos koruk között tejfogaik kihullnak, és fokozatosan bújnak ki a maradandó fogak. A fogzás idején a kiskutyák hajlamosak mindent megrágni, ami az útjukba kerül, mivel a rágás segít enyhíteni a kellemetlen érzést és fel is gyorsítja a folyamatot.

A kutyák rágási viselkedését megszüntetni nem nagyon lehet, de változtatni rajta igen.

Íme néhány gyakorlati tanács, hogy kedvencünk ösztönei ellenére csak a megengedett dolgokat rágcsálja:

  • Először is ügyeljünk arra, hogy a kutyus tartózkodási helyén ne legyenek olyan, számunkra fontos, féltett tárgyak, amiket megrágcsálhatna.
  • Biztosítsunk a számára elég rágásra alkalmas dolgot – kutyajátékot – ezzel is arra tanítva, hogy melyek azok a tárgyak, melyeket szabad rágnia. Rengeteg biztonságos és strapabíró játék kapható kutyusok számára.  Adhatunk nekik nyersbőrt,  tartós gumitárgyakat, játékcsontokat, Kong játékokat, vagy bármi mást, ami kielégítheti a kutyus rágási igényét. Arra célszerű azért kölykök esetében ügyelni, hogy a játék ne hasonlítson a saját tárgyainkhoz. 
  • A rágás két legfontosabb oka az unalom és a kíváncsiság. Biztosítsunk kedvencünk számára elegendő lehetőséget arra, hogy megfeledkezzen az unalmáról és kielégítse kíváncsiságát. Napi többszöri hosszú séta, mozgás, tréning, tanulás eléri a kívánt hatást.
  • Ha azon  kapjuk a kiskutyát, hogy valami tiltott dolgot rágcsál, vegyük el tőle és adjuk oda a játékát. Ha a kutya azon kezd el rágódni, akkor dicsérjük meg! A kívánt viselkedéseket mindig dicséretekkel erősítsük meg!

A sorozattal a felelős állattartásra szeretnénk felhívni a gazdik és leendő gazdik figyelmét. Hétről hétre egy-egy témát (szobatisztaság, rágás, oltások, séta, játék, engedelmesség, betegségek, táplálás, kutya ápolása, állatorvosi tanácsok, stb.) járunk körbe, de szívesen fogadunk kérdéseket s a gazdiktól, melyekre választ keresünk. A leveleket erre a címre várjuk: cservenyak.katalin@szabolcsihir.hu

Gazdira várnak:

Roger 3 év körüli, keverék kan kutya, akit egy másik kutya támadott meg a Huszártelepen. Tele sebekkel, sokkosan került az otthonba. Gyógykezelése megkezdődött és remélik hamar felépül. Kezelés után fogadható örökbe.

Panna 3 hónapos keverék szuka kutya, Nyíregyházán, a Virág utcán találtak állatbarátok. Nagyon kedves, bújós kölyök, december 28-tól örökbe fogadható

Tyson 3 év körüli, kan kutya, akire Nyíregyháza határában, egy árokban találtak rá. Tyson annyira le volt soványodva, hogy lábra sem tudott állni... Már biztonságban van, melegben lábadozhat. Reméljük, hamar erőre kap és rövidesen egy szerető családra is rátalál, akik élete végéig gondoskodnak róla. December 15-től örökbe fogadható

Az Állatotthon a Csatorna utca 2. szám alatt van (a Westsik Vilmos utcából nyílik). A telefonszám: 06 (42) 727-736; 06 (20) 96-05-402. Még több gazdira váró kutyus és cica: http://www.allatbarat.com/

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés