Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem kíméljük a természetet: használjuk a pálmaolajat

| 2016. 09. 21. | 11:17:00
Hazai cégek között is vannak jó példák.
Nem kíméljük a természetet: használjuk a pálmaolajat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A pálmaolaj a csomagolt termékeknek jelenleg mintegy felében megtalálható alkotóelem, amely iránt a kereslet várhatóan megduplázódik 2020-ra, miközben az előállítása súlyos természetkárosítással és a helyi érdekek mellőzésével jár együtt - áll a WWF most publikált jelentésében, melyben 137 vállalatot vizsgált. 

A szervezet 2013-ban már publikált egy 94 vállalat részvételével végzett felmérést, melyben az érintettek vállalták, hogy 2015-re 100 százalékban áttérnek a minősített, fenntartható pálmaolaj használatára. Több mint kétharmaduk elérte a célja minimum 90 százalékát, míg számos ismert márka a felét se. A 94-ből 75 vállalat mutatott előrelépést fejlődést, 11 stagnál, 8 pedig visszaesett. A WWF velük együtt most 137 vállalatot vizsgált.

Számos ismert márka a mai napig nem tartotta be ígéretét, hogy 2015-ig fogyasztási cikkei gyártásakor teljes mértékben átáll a fenntartható pálmaolaj beszerzésére és használatára.

Ezek a vállalatok továbbra sem tesznek semmit annak érdekében, hogy megfékezzék azokat a természeti ártalmakat, amelyek a világ legnépszerűbb növényi olajának a termelésével járnak a Föld legsérülékenyebb, trópusi élőhelyein.

A pálmaolaj a csomagolt termékek mintegy felében megtalálható alkotóelem, amely iránt a kereslet várhatóan megduplázódik 2020-ra, miközben az előállítása súlyos természetkárosítással és a helyi érdekek mellőzésével jár együtt.

WWF Pálmaolaj felvásárlókról szóló jelentésének 2016-os kiadásában vizsgált vállalatok között számos itthon is ismert gyártó szerepel, például a L'Oreal, a McDonald's, a Nestlé, a Tesco, a Lidl és az Aldi is. Ahogyan a korábbi WWF pálmaolaj jelentések, az idei is azt vizsgálja, hogyan teljesítettek a cégek olyan alapvető lépések tekintetében, mint az átláthatóság biztosítása, az elköteleződés a fenntartható pálmaolaj beszerzése és felhasználása iránt, illetve a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztalhoz (RSPO) való csatlakozás.

"Az iparág most a fenntartható pálmaolaj felé vezető út egy kritikus pontján áll" - mondta Adam Harrison, a WWF vezető pálmaolaj szakértője, aki hozzátette: "A WWF arra biztatja a fogyasztókat, hogy a jelentés honlapjára látogatva nézzenek utána az egyes vállalatoknak, biztassák a jó úton haladókat, és ösztönözzék a többieket, hogy jobban teljesítsenek. Mindannyian fontos szerepet játszunk abban, hogy teljes részvételt és átláthatóságot követeljünk minden pálmaolaj felvásárlótól a világon, hogy visszafogjuk az erdőirtást és valódi, az egész szektorra kiterjedő változást érjünk el. Az RSPO megmutatta, hogy a pálmaolaj térhódítása történhet fenntartható módon is - a kiskereskedők és gyártók feladata, hogy ezt elősegítsék az RSPO-hoz való csatlakozással, és RSPO által minősített, fenntartható pálmaolaj vásárlással."

Az orángutánok élőhelyét foglalja el

A kritikusan veszélyeztetett orangutánok élőhelyének számító Délkelet-Ázsia alacsonyan fekvő trópusi területein és egyre növekvő számban Afrikában és Latin-Amerikában található pálmaolaj ültetvények a világon értékesített növényi olajok 65 százalékát termelik meg.

A pálmaolaj fontos összetevője rengeteg ételnek, kozmetikumnak, szappannak és mosószernek, és bio-üzemanyag forrásként is egyre elterjedtebb. A teljes pálmaolaj igény várhatóan megduplázódik 2020-ra, növekvő veszélyt jelentve ezzel a trópusi erdőkre és biodiverzitásra, tovább növelve az üvegházhatású gázok kibocsátását és újabb konfliktusokkal fenyegetve az érintett közösségeket.

Néhány, a jelentésben is értékelt vállalat - köztük a Magyarországon is jelen lévő Unilever, a Ferrero, vagy a Colgate-Palmolive - remek példát mutat versenytársainak azzal, hogy beszerzéseikben jelentős arányban jelenik meg az RSPO által jóváhagyott forrásokból származó, tanúsítvánnyal rendelkező, fenntartható pálmaolaj.  A közepes méretű cégek közül hasonlóan jó eredményt ért el a minősített pálmaolaj vásárlás tekintetében például a Walmart, a Mars, az ABF, a General Mills, a Kellogg's vagy a Danone.

Miért veszélyes a pálmaolaj?

Az olajpálma minden más olajmagvak és olajos növények közül a legnagyobb hozammal rendelkezik. Kizárólag Ázsia, Afrika és Amerika trópusi területein él meg.

Az olajpálma-ütetvények kialakítása azonban őshonos erdők irtásával, őshonos állatok (például tigris, elefánt és orángután) élőhelyének eltüntetésével, erdőirtással és nem utolsó sorban a helyi közösségek jogainak és érdekeinek mellőzésével jár.

Ehhez még hozzájárul az is, hogy az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gáz kibocsátás 20 százaléka az erdőirtásra vezethető vissza. Pontosan ezért a világ legtöbb pálmaolaját előállító Indonézia a harmadik a rangsorban a világon az üvegházhatású gáz kibocsátás tekintetében.

Mit tesz a WWF?

A WWF a Kerekasztal a Fenntartható Pálmaolajért (RSPO) egyik alapító tagjaként 2002 óta dolgozik azon, hogy fenntartható módon alkalmazható pálmaolaj-termelés folyjon. Az RSPO egy szabványrendszert alakított ki, amely bizonyítja, hogy a pálmaolaj kitermelése környezetileg és társadalmilag is felelős módon történik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.