Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cserfes Percek: a gyerek, aki nem tud veszíteni

| 2016. 09. 09. | 20:20:00
Sose engedjük csalni!
Cserfes Percek: a gyerek, aki nem tud veszíteni
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ordítás, sírás, dühkitörés, toporzékolás. Veszíteni tudni kell, mondjuk gyakran. De mi történik, ha a gyermek nem tud veszíteni, nem tudja elviselni, ha mások legyőzik?

Léteznek kudarckerülő és sikerorientált emberek. A sikerorientált emberek folyamatosan keresik a kihívásokat, olyanokat, amelyek teljesíthetők ugyan, de tennie kell érte. Azonban ha sikerül, akkor elégedettségérzés lesz úrrá rajta, hiszen a siker nem könnyen jött, dolgoznia kellett érte, így az eredmény az ő saját teljesítményének köszönhető.

A kudarckerülők általában irreálisan nagy célt tűznek ki maguknak vagy éppen irreálisan alacsonyt. Ha alacsony a cél, akkor azt könnyen elérhetik, magasat pedig azért, mert adott a magyarázat: másnak sem sikerült volna. Így megóvja magát attól, hogy szembenézzen a kudarccal. Az ilyen kudarckerülő emberek életét az irányítja, hogy folyamatosan elkerülje azokat a helyzetet, amelyek kudarccal járnak. Túl gyorsan, túl nagy elvárásokkal indul neki egy feladatnak, amely alapjaiban kudarcra van ítélve.

A kudarc negatívan hat az önértékelésre. A gyermek azt tapasztalja meg, hogy nem volt elég jó, ügyes, okos. Az önértékelés amúgy is nagyon sérülékeny dolog, ezért nagyon kell figyelnünk arra, hogy minél jobban erősítsük. Mitől erősödik az önértékelés és az önbizalom? Részben a nyertes helyzetektől. Ha a gyermek sok dologban megtapasztalja azt, hogy milyen érzés nyerni, könnyebben stabilizálódik az önbizalom, könnyebben viseli a vesztes helyzeteket. Mit tehetünk tehát?

Játsszunk olyan játékokat, amelyben nyerhet. Játsszunk vele olyan csapatjátékokat, amelyben nem feltétlenül az egyéni teljesítmény, hanem az együttműködés a legfontosabb. Gyakoroljuk ezeket! Készítsünk közösen kreatív dolgokat, melyek lehetnek montázsok, kirakók, meséljünk közösen történeteket, meséket. Amikor megtapasztalja, hogy milyen nagy élmény egy közös dolog létrehozása, megerősödik az önbizalma, az önértékelése. Lassan át lehet vezetni olyan helyzetekbe, ahol egyénileg kell helyt állnia. Arra azonban figyeljünk, hogy ne engedjük csalni. Ha felfedezzük, hogy csal, akkor inkább állítsuk le és nyíltan segítsünk neki, hogy mi lehet a következő lépés. Segítséget kérni és kapni nem szégyen! Megtanulja így szépen lassan, hogyan játsszon.

Azt ne feledjük el, hogy gyermekkorban a gyermek tanul, figyel, utánoz, megjegyez. Figyeli, hogy mi történik, ha apát vagy anyát kudarc éri. Nagyon fontos, hogy a szülők hogyan reagálnak egy-egy sikertelen helyzetre. Ha azt látja, hogy apa nem tud megszerelni valamit és elkezd dühösen káromkodni, akkor a gyermek hasonló helyzetben előveheti ezt a viselkedésmódot.

Tanítsuk meg a gyermeknek, hogy nem mindig minden sikerül, vannak az életben olyan körülmények, amelyeket nem tudunk befolyásolni, nem tőlünk függ.

Erre jó példa a szerencse. Nem lehet mindig hatost dobni vagy nem lehet mindig szép napos az idő. Tisztázzuk a játék elején, hogy itt a szerencse is dominál, amelyre bizony nincsen hatásunk. Meséljünk saját sikertelenségünkről és arról is, hogyan oldottuk meg, és később egy hasonló helyzetben hogyan értünk el sikert.

Amikor éppen a kellős közepén vagyunk egy rossz dobás okozta kirohanásnak, igyekezzünk nyugodtak maradni. Ne kiabáljunk, ne csapkodjunk, legyünk türelmesek! Várjuk ki a kirohanás végét! Ha azt érezzük, hogy elönt bennünket a düh, inkább menjünk ki, igyunk egy pohár vizet. Aztán menjünk vissza és folytassuk a játékot vagy kezdjünk más játékba. A játék a gyermekeknek nagyon valóságos, ezen keresztül kiéli a frusztrációját is, ezért a „semmi baj, ez csak játék” vigasztalás nem feltétlenül használ. Érezzünk együtt vele, játszunk egy következő kört, vagy vegyünk elő egy kooperatív játékot, színezzünk együtt vagy alkossunk együtt vele valamit.  Hadd tapasztalja meg a sikert!

- FGYN -

Cserfes Gyermekműhely 
Debrecen, Szent Anna u. 35.
cserfesgyermekmuhely@gmail.com
+36 (20) 298-6272

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés