Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zárják be a tigrisfarmokat!

| 2016. 07. 29. | 12:36:00
Az elméletben legálisan működő tenyésztelepek átvilágítására szólít fel a WWF.
Zárják be a tigrisfarmokat!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Tigrisek Világnapján a WWF a tigristenyésztő központok vizsgálatát és a kereskedelmi célú tigrisfarmok haladéktalan bezáratását sürgeti Ázsia szerte. A természetvédelmi világszervezet hazai irodája szerint mindannyian tehetünk a tigrisekért!

Bár a szabadon élő tigrisek száma az elmúlt időszakban nőtt, az illegális kereskedelem megfékezése és az élőhelyvédelem mellett elengedhetetlen a tigrisek testrészeiből készített tárgyak - főleg a csontjából előállított, gyógyhatásúnak vélt készítmények - iránti kereslet csökkentése is, a nagyragadozó fennmaradásáért. Ezt a keresletet nagymértékben gerjesztik az elméletben legálisan működő tenyésztelepek is, amelyek átvilágítására szólít most a WWF. A tenyésztés jelenleg átláthatatlan helyzete megnehezíti az ellenőrzést, mert az illegális tigriscsont legalizálására ad módot.

A thaiföldi hatóságok júniusban indítottak nagyszabású razziát a Kancsanaburi tartományban található, azóta már bezárt Tigris Templomban, ahol 137 tigris mellett 40 fagyasztott kölyöktetemet, 30 formalinban konzervált tetemet és mintegy 1000 tigrisbőrből készült amulettet koboztak el.

„A Tigris Templomban talált, illegális kereskedelmi céllal előkészített tetemek sokkoló képei bizonyítják, hogy mi folyik a színfalak mögött, az ilyen tigrisfarmokon és miért olyan fontos bezáratni őket” – nyilatkozta Michael Baltzer a WWF Tigers Alive kezdeményezésének vezetője.

Az ázsiai szaporító központok száma ugrásszerűen megnövekedett az elmúlt 15 évben. Jelenleg mintegy 200 kisebb-nagyobb hasonló központ létezéséről lehet tudni Kína, Laosz, Vietnám és Thaiföld területén, melyekben összesen mintegy 7000-8000 tigris élhet fogságban – sokkal többen, mint a 3900 példányra becsült szabadon élő társaik.

Sok ilyen telep kínál turista attrakciókat is, amilyen például a tigrisetetés vagy egy közös fotó lehetősége. Az ilyen szolgáltatások megfizetésével tovább nő a kereslet a fogságban tartott tigrisek kizsákmányolása, vagy testrészeik forgalmazása iránt, ezért a WWF Magyarország az Ázsiába utazók felelősségére figyelmeztet.

„Arra kérjük az Ázsiába látogatókat, hogy kerüljék a tigriseket nagy létszámban, fogságban tartó szaporító telepeket, különös tekintettel azokra, amelyek látványos programokon keresztül megpróbálnak hasznot húzni az állatokból. Egy ilyen felelős döntéssel nagymértékben segíthetik a vadon élő tigrisek védelmét célzó erőfeszítéseinket” – jelentette ki Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

A kereslet csökkentése mellett a WWF aktív szerepet játszik a nagyragadozók élőhelyének védelmében, és az illegális vadászat visszaszorításában. Ehhez a munkához egy szimbolikus örökbefogadási programmal bárki hozzájárulhat.

A szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is: a “tigrisfarmoknak” nevezett tenyészközpontokban folyó tevékenységeket meg kell különböztetni az állatkertekben, illetve a veszélyeztetett állatok fogságban történő szaporítására létrehozott természetvédelmi központokban, ellenőrzött szakmai keretek között zajló, legitim folyamatoktól.

A cikk illusztrációjaként használt fotók a Sriracha Tigris Állatkertben készültek Pattayán Thaiföldön. Az intézményben nyilvánosan 400 tigrist tartanak fogva, a turistalátványosságok között pedig szerepel az idomár bemutató, az etetés és a közös fotó készítése is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Sok debreceni gyerek kedvenc helye volt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés