Ezután már csak ehető virslit vásárolhatunk
A Magyar Élelmiszerkönyv átalakítása kellett hozzá, hogy a magyar üzletek polcairól eltűnjenek a nagyon rossz minőségű, húst csak nyomokban tartalmazó virslik. Persze a szabályozás eddig is kimondta, hogy mennyi húsnak kell lennie a virsliben, csakhogy a „hús”-ba beleszámított a csontdaralék, mindenféle húsipari melléktermék elegye is. Ennek azonban vége lehet – írta a Magyar Idők. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint az intézkedéstől garantáltan javulni fog a hazai termékek minősége.
A virslibe kerülő húsba beleszámíthatták eddig az úgynevezett msm termékeket is, vagyis azokat az újrahasznosított húscafatokat, szírt, inakat, ízületi folyadékot, csontvelőt is, amelyet az állatok feldolgozása után másra nem tudtak hasznosítani. Emiatt sokszor fordulhatott elő, hogy nagyon rossz minőségű termékek kerültek a hazai boltokba. Nem csak a virsliről van szó, persze, hanem például a párizsiról is. A mostani módosítás pedig azt jelenti, hogy ha a jövőben egy virsli csomagolásán azt látjuk, hogy 60 százalék a hústartalma, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az valóban húst, és nem mondjuk porcdarálékot jelent.
Fontos tudni, hogy a szabály a külföldről érkező húsipari termékekre nem vonatkozik. Ezért a szakértők véleménye szerint tovább nőhet a különbség a hazai és az import áru minősége között. Mindehhez az is hozzájárul, hogy az új rendelet a korábban előírt minimális hústartalmat is emeli, miközben kötelezően csökkenti a sótartalmat. Utóbbit nem csak a virslinél, de a pácolt, füstölt és főtt sonkáknál is.