Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cserfes percek: Ha türelmetlen a gyerek...

| 2016. 07. 13. | 12:28:00
Mindent azonnal! Anya, mikor kezdődik? De mikor lesz vége? De mikor érünk már oda?
Cserfes percek: Ha türelmetlen a gyerek...
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jól ismerjük ezeket a kérdéseket. A gyermek türelmetlen, azonnali válaszokat akar, egyszerűen nem győzi kivárni, amíg valami megtörténik.

A csecsemők és a kisgyermekek szükségleteire a szülő – ha elég jó szülő –, folyamatosan figyel, monitorozza a jeleket, az arcát, a mozdulatait, a viselkedését, és azonnal reagál. Természetesen figyelnünk kell a gyermek szükségleteire, hiszen ha nem figyelünk, a gyermek megtanulja, hogy az ő figyelemfelhívási kísérletire, jeleire, amely a szükségletiről szólnak, nem érkezik anyai válasz. Ez azonban súlyos károsodáshoz vezet.

Mit tesz tehát egy elég jó anya?

A gyermek éhes, azonnal ad neki, ha sír, felkapja, megvigasztalja. Mit tanul ebből a gyermek? A szükségleteimet azonnal kielégítik, itt van anya, ő megért, ő azonnal teszi a dolgát. Ezt a gyermek megszokja. Anya pedig néha, amikor le van terhelve a munkahelyén, és hazajön és vacsorát kell főznie, megcsinálni a leckét, össze kell készíteni, amit holnap vinni kell, elfárad, és ha a gyermek nyavalyog, akkor a legegyszerűbb, ha engedjük azt, amit szeretne; átkapcsoljuk a tévét arra a csatornára, amit akar, csak azért, hogy egy pillanatra mi is szusszanhassunk. És a gyermek továbbra is azt érzi, hogy az akarata mihamarabb érvényesül.

Meg kell említenünk, hogy a hiperaktivitás egyik összetevőjének, az impulzivitásnak is gyakori velejárója a türelmetlenség. Ilyenkor a gyermek nem képes várakozni, kivárni a sorát, sorban állni. (Természetesen a türelmetlenségtől még egyik gyermek sem lesz hiperaktív). Ennek a zavarnak a diagnózisához több feltételnek kell egyszerre jelen lennie, ami egy következő cikk témája lesz.

Néha anya is lehet türelmetlen. Nem érdemes ezért hibázatni magunkat, inkább amikor a türelmetlenség érzése minket is eláraszt, álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk végég: miért is állt elő ez a helyzet, miért is frusztrál engem az ennyire, hogy nem azonnal történik meg, amit szeretnék? Ha én így reagálok egy helyzetre, akkor mit várok a gyermekemtől? Ne feledjük, a gyermek mindig tanul. Mi vagyunk a modelljei, amit lát, az rögződik, és azokat a megoldásmódokat fogja alkalmazni, amiről látja, hogy nálunk is így történik, még ha nekünk nem is működik mindig száz százalékosan. A gyermek számára a minta mi magunk vagyunk, próbáljuk tudatosan figyelni erre.

Minden gyors

A türelmetlenség másik komponense a mai korban mindenhol jelenlévő gyorsaság. Gyorsétterem, gyors autómosás, gyors fogyás, gyorsabb telefon, gyorsabb autó, gyorsan váltakozó képek a mesében. Minden arról szól, hogy ne várakozzunk, ne pazaroljuk az időt, minden gyorsan, azonnal történjen. A régi időkben, amikor még nem minden erről a felgyorsulásról szólt, a Dallas részeire egy hetet kellett várnunk, nem pedig letölthettük valamelyik megosztóról és sorozat-maratont tarthattunk, akkor még megvolt a várakozás öröme. Az idő, ahogy telt, és közeledett a nap vagy a perc, mind-mind izgatottabb lett a gyermek és felnőtt egyaránt. A régi időkben nem is volt lehetőség felgyorsítani a történéseket, hiszen mindennek eljött a maga ideje. És a gyermek várt, mert tudta, hogy eljön a hőn áhított vágya, megtanult várni. Ezzel együtt megtanulta a várakozás szépségeit is, az enyhe izgalmat a gyomorban, amikor közeledik a nap, a perc, amikor végre valóra válhat a kívánsága. Legyen az egy délutáni fagyi, egy szülinap vagy a karácsony. Nem hisztizett, hogy azonnal szeretné, hiszen tudta, hogy azonnal nem kaphatja meg. Tudta, hogy erre várnia kell.

A várakozás megélése

Amikor a gyermek türelmetlen, alig bírja kivárni a reklám végét, vagy amíg odaérünk a fagyishoz vagy amíg ránk kerül a sor a kasszánál, próbáljuk meg a várakozás idejét kitölteni valamivel! Mi próbáljunk meg türelmesek és nyugodtak lenni (már amennyire lehet). Lássa azt, hogy a várakozást máshogyan is meg lehet élni. Vonjuk el a figyelmét a célról egy pillanatra, akár egy mondókával, egy kedves gyermekkori élménnyel, egy róla szóló régi kedves történettel. A lényeg az, hogy a figyelem fókuszát tereljük el a türelmetlenséget kiváltó helyzetről. Ezek szépen lassan be fognak ivódni a mindennapjaiba és bizony nagyon jól fog jönni neki később, amikor egyedül lesz türelmetlen egy hosszú sor miatt, és eszébe jut, hogy anya annak idején mit csinált, amikor sokat kellett várniuk.

FGyN

Cserfes Gyermekműhely
4024 Debrecen, Szent Anna u. 35.
cserfesgyermekmuhely@gmail.com
+36 (20) 298-6272

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.