Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cserfes Percek: középsőnek lenni

| 2016. 06. 30. | 10:06:00
A gyerek öröm. A gyerek nehézség. A gyerek kihívás. Pszichológus segít megérteni őket. S mellettük magunkat.
Cserfes Percek: középsőnek lenni
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A középső gyermek nincs könnyű helyzetben. Gondoljunk csak bele: nem ő volt az első, nem ő volt az, aki az első gyermeknevelési tapasztalatokat, örömöket szerezte a szüleinek. Ő csak a második volt, a kicsi, de annak az előnyeit is csak rövid ideig tudta élvezni, hisz' megjelent a még kisebb kicsi, akire most már az a fajta szülői figyelem vetül, amit rövid ideig ő is élvezhetett.

A testvér születése sohasem könnyű egy gyermeknek. Megoszlanak a vélemények, hogy melyek az ideális korok, amelyekben kevésbé viseli meg a gyermeket a testvér születése. Minden gyermekkori fejlődési állomásnak megvannak a maguk konfliktusai, mindegyik ponton érintheti rosszul a gyermeket a testvér születése. A középső gyermek, amíg ő volt a második, a kicsi, addig a példakép, a minta – a szülőkön kívül – a nagyobb testvér. Ő az, aki jobban tud mindent, aki okos, és aki érezteti is ezeket a kicsivel. Amikor megszületik a harmadik gyemek, mit is tehet a második gyermek? Két dilemma között örlődhet, aminek a középpontjában a következő kérdés áll: hogyan kapjak több figyelmet?

Figyelmet kérek!

Legyek újra én is kicsi, mint a tesóm, úgy figyelnek majd jobban rám? Legyek jobb, mint eddig, mert akkor jobban fognak szeretni és figyelni rám? A dilemmák megoldása pedig döntően afelé hajlanak, ami számára akkor a legjobb megoldásnak tűnik: ha úgy viselkedem, mint a kicsi, akkor rám is annyira fognak figyelni, mint a kicsire. A nagytesó már nagy, a legkisebb pedig nagyon picike, rá figyel mindenki, de ha én is kicsi leszek újra, akkor rám is figyelni fognak. Ezt a pszichológia regressziónak nevezi.

Előfordulhat, hogy a gyermek különböző tüneteket produkál. Elkezdhet újra bepisilni, ha már szobatiszta volt. Elkezdheti az ujját szopni, vagy esetleg aki addig szépen beszélt, elkezdhet újra olyan beszédfejlődési szintre regrediálni, amit már rég túllépett. Elkezdhet romlani a teljesítménye, a magatartása, mindegy milyen módon, de jelzi, hogy „rám is figyeljetek, én is itt vagyok!”. Megjelenthet pszichoszomatikus tünet, produkálhat hasmenést, lázat, bármit, amivel jelzi, hogy nem érzi jól magát. Ne feledjük, a gyermek nem tudja verbálisan megfogalmazni a valódi problémáit úgy, mint egy felnőtt. Az ő eszköztárában a lelki tünetek testi formában reprezentálódnak, ez az, amivel kifejezheti, hogy nincs jól. A másik kifejező eszköze a viselkedésváltozás. Nem féltétlenül lesz egy jó gyermekből rossz gyermek, előfordulhat, hogy az addig fecsegő, kíváncsi lurkó hirtelen csendessé, introvertálttá válik. Az is előfordulhat, hogy éppen a pozitív teljesítményeivel hívja fel magára a figyelmet. Jobban tanul, szinte megdöbbentő módon szorgalmas lesz, eredményesebben sportol. Itt pedig azt szeretné megmutatni: Rám is figyeljetek,

...én is értékes vagyok, látjátok?

Mit tehetünk, hogy csökkentsük a gyermek tüneteteit, szorongásait, negatív érzéseit? Kapjon több figyelmet a gyermek! Szervezzünk vele egyszemélyes programokat, vagy akár a nagytestvér mellett kétgyermekes programokat, ahol ő lehet a kicsi, de mégsem kell neki annyira kicsinek lenni, mint a legkisebbnek. Figyeljünk a gyermek igényeire, vegyük észre, ha változás állt be! Simogassuk meg, beszélgessünk, játsszunk vele! A lényeg a minőségi idő eltöltése, hogy érezhesse, ő is számít.

FGyN

Cserfes Gyermekműhely
4024 Debrecen, Szent Anna u. 35.
cserfesgyermekmuhely@gmail.com
+36 (20) 298-6272

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!