Hirdetés

Már áll a szobra az embernek, aki szívügyének tekintette Debrecent

2018.02.06. 13:17

Már áll a szobra az embernek, aki szívügyének tekintette Debrecent
Juha Richárd a szobrászművész józsai műtermében (Fotó: unideb.hu)

Már a Főépület alapkőletételénél is itt volt.

Hirdetés

Nem sokáig lesz magányos az egykori névadó, Tisza István szobra a Debreceni Egyetem előtt. Hamarosan elkészül a Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi minisztert ábrázoló alkotás is, a tervek szerint májusban leplezik le a művet.

Már áll Klebelsberg Kunó egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter szobra – igaz most még mint életnagyságú agyagmodell Juha Richárd szobrászművész józsai műtermében. Az alkotás várhatóan áprilisban nyeri el végleges, bronzba öltött formáját.

A Debreceni Egyetem rektori vezetése 2017-ben döntött arról, hogy az egykori névadó, Tisza István mellett Klebelsberg Kunó szobra is díszítse az egyetem előtti teret. Maradandó emléket állítva ezzel az egykori miniszternek, aki annyit tett a debreceni egyetemért és a magyar oktatás fejlesztéséért - írja az unideb.hu.

Klebelsberg Kunó szívügyének tekintette Debrecen egyetemét: itt volt a Főépület alapkőletételénél 1927. június 3-án, és ő tette az egyik első – jelképes – kalapácsütést az építkezésen. Neki köszönhető, hogy az I. világháborút követően folytatódhatott a klinikatelep félbe maradt építkezése, és jelen volt a 1927. október 17-i zárókő-letételi ünnepségen is, amelyet összekapcsoltak az egyetem névadója, Tisza István szobrának avatásával.

Kezdeményezésére született az az 1924-es törvénycikk, amely alapján Debrecenben is megszervezhették a Bölcsészettudományi Kar mellett a Tanárképző Intézetet. Az egyetem 1927-ben köszönetét az intézmény érdekében végzett munkásságáért díszdoktori cím odaítélésével fejezte ki. A Főépület 1932. május 15-i ünnepélyes avatásának is részese volt, akkor már mint nyugalmazott kultuszminiszter.

Debreceni Egyetemfelsőoktatás

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés