Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni zseni, aki tízezer nyitott szívműtétet végzett

| 2018. 02. 17. | 13:00:00
45 évet szentelt a szívgyógyászatnak.
A debreceni zseni, aki tízezer nyitott szívműtétet végzett
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ország egyik legkorszerűbb, a hazai szívgyógyászat élvonalába tartozó szívsebészeti központját Péterffy Árpád professzor hozta létre Debrecenben. A 80 éves szívsebész tiszteletére tartottak ünnepséget február 15-én a Debreceni Egyetemen.

Péterffy Árpád nevéhez kötődik a modern szívsebészet bevezetése és európia színvonalra emelése a Debreceni Egyetemen. A legendás professzor több mint tízezer nyitott szívműtétet végzett, az utolsót 8 évvel ezelőtt, 72 éves korában. Az egykori klinikaigazgató február 17-én ünnepli 80. születésnapját. 

Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke méltatásában felidézte Péterffy Árpád életének és munkásságának mérföldköveit. Kiemelte: a hazai szívsebészet emblematikus alakjának korszakalkotó és iskolateremtő törekvéseinek köszönhető az, hogy 1993-ban új épületet kapott a szívsebészeti központ Debrecenben, a rohamos fejlődés következtében pedig 1996-ban önálló Szívsebészeti Klinika jött létre.

– Péterffy Árpád életútját különlegessé teszi, hogy élete 80 évéből 45 évet a szívsebészetnek szentelt. Házat épített a debreceni szívsebészetnek, méghozzá egy olyan épületet, amely méltó helyet biztosított szívműtétre szoruló emberek számára – fogalmazott Szerafin Tamás, a Szívsebészeti Tanszék vezetője. A professzor utódja a tanítványok nevében köszöntötte mesterét.

Péterffy Árpád a visszaemlékezéseket követően maga is tartott egy történetekkel színesített előadást élete legmeghatározóbb eseményeiről, valamint szakmai sikerekről. Bemutatójában kiemelte:

amíg 1963 és 1983 között összesen 310 nyitott szívműtétet végeztek Debrecenben, addig 1983 és 2017 között 27 ezer 437 beavatkozást.

Gazdag életpálya

A Debreceni Egyetem professzor emeritusa 1938. február 17-én született Kolozsváron. Tanulmányait Marosvásárhelyen végezte, itt szerezte meg az általános orvosi diplomát, majd 35 éven át élt Svédországban. Éveken át dolgozott Stockholmban a Karolinska Intézet Szív- és Mellkassebészeti Klinikáján, a világhírű Viking O. Björk svéd szív- és mellkassebész professzor tanítványaként, majd munkatársaként. 1983-ban az akkori Debreceni Orvostudományi Egyetem II. sz. Sebészeti Klinikájának igazgatója lett. Külföldön szerzett szakmai és munkaszervezési tapasztalatainak köszönhetően óriási léptekkel fejlődött a debreceni szívsebészet. Az addigi évi 40-50 nyitott szívműtéti szám a 80-as években 300 fölé emelkedett, a 90-es években pedig még jelentősebb növekedés volt jellemző.

1997-ben az országban elsőként itt, a debreceni Szívsebészeti Klinikán lépték át az évi ezres nyitott szívműtéti számot.

10 éven keresztül (2006-ig) évente 1100-1300 nyitott szívműtét végeztek Debrecenben, mellyel a klinika hazai és nemzetközileg is elismert szívsebészeti központtá vált.

Oktatási tevékenységében az orvostanhallgatók képzése mellett legfontosabbnak a jól képzett szakorvosgárda kinevelését tekintette. Tudományos érdeklődése a klinikai kutatásokra összpontosult. Tanulmányozta a szívinfarktus akut szövődményeinek sebészi kezelését, a vértakarékos, transzfúzió nélküli szívműtéteket, és a miniinvazív behatolások szívsebészeti lehetőségeit. Közleményeinek száma 172.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés