Hirdetés

Elhunyt az egyetem professor emeritusa

2018.01.29. 17:15

Elhunyt az egyetem professor emeritusa
Ujváry Zoltán (Fotó: unideb.hu)

Nem született debreceninek, de tanulmányai, munkája során azzá vált.

Hirdetés

Pótolhatatlan veszteség érte a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karát, a Néprajzi Tanszéket, az egész európai néprajztudományt: 86 éves korában elhunyt a kar meghatározó oktatója, professor emeritusa, Ujváry Zoltán.

Nem született debreceninek, de tanulmányai, munkája során azzá vált, igazi cívis polgárrá lett az évtizedek során. Élete végéig hű maradt egyeteméhez, melyek Bölcsészettudományi Karán 1955-ben szerzett diplomát magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanárként az akkori Kossuth Lajos Tudományegyetemen, ahol még ugyanabban az évben megkezdte munkáját, mint a Néprajzi Tanszék munkatársa.

Pályája meredeken ívelt, hiszen hamarosan adjunktussá lépett elő, 1969-ben bölcsészdoktor, 1979-ben már egyetemi tanár, tanszékvezető, majd 1988-ban a Magyar Tudományos Akadémia doktora, 2002-től pedig professor emeritusként folytatta munkáját.

Figyelme fókuszában nemcsak a magyarság néphagyománya állt, hanem a határon túli magyarság kisebbségi sorsa,

az etnikumok és nemzetiségek közötti kapcsolatok alakulása, illetve a magyarországi múzeumi hálózat épülése is. Szülőföldje, a történeti Gömör megye magyarsága felé mindig kiemelt figyelemmel fordult.

Tudományos tevékenységét számtalan önálló kötet, több mint háromszáz nemzetközi és idegen nyelven megjelent tanulmány, konferenciaszereplések, valamint a hazai tudományos közéletben való aktivitás jellemezte.

Munkásságát számos elismeréssel jutalmazták: elnyerte

  • Debrecen város Csokonai-díját,
  • Hajdú-Bihar megye Kölcsey-díját
  • a Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztjét
  • az Európai Folklór Intézet érmét,
  • a rangos nemzetközi Pietré díjat,
  • Debrecen város Pro Urbe díját.

Hozzátartozói kívánságára Ujváry Zoltánt szűk családi körben helyezik örök nyugalomra.

 

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés