Hirdetés

A mosoly ereje is segít Debrecenben a betegeken

unideb.hu

2018.01.30. 08:14

A mosoly ereje is segít Debrecenben a betegeken
Fotók: unideb.hu

Családias légkört igyekeznek teremteni.

Hirdetés

Akut pszichiátriai ellátást nem igénylő, de folyamatos felügyeletre szoruló járóképes, szellemileg leépült betegeket ápolnak a Kenézy Kórház Geronto-pszichiátriai részlegén, ahol az osztály dolgozói igyekeznek a lehető legmagasabb szintű életminőséget biztosítani.

– A napot átmozgató tornával kezdjük, gyógytornász segítségével. Reggeli után csoportfoglalkozásokat tartanak a mentálhigiénés munkatársak, ahol sokat színezünk, festünk, hogy a betegek minél tovább megtarthassák a manuális készségeiket. A cél a demencia szinten tartása,  hogy minél később következzen be a beteg állapotának romlása – ismertette Komáromyné Nagy Krisztina osztályvezető főnővér.  

Szocioterapeuta irányításával fejlesztő, kulturális programokat szerveznek. Figyelnek arra is, hogy minden beteg születésnapját megünnepeljék.

– Fontosnak tartjuk, hogy családias légkört alakítsunk ki. A hozzátartozók sokszor elfáradnak, megviseli őket, hogy a beteg nem ismeri meg a saját gyerekét, unokáját, esetleg már kommunikálni is képtelen. Van olyan ápoltunk, akit már alig látogatnak. Sokszor úgy érezzük, hogy néhány itt ápolt idős ember a mi nagypapánk, nagymamánk. Előfordult például, hogy az egyik betegnek a család nem hozott tortát a születésnapjára, így mi elmentünk és vettünk süteményt

– elevenítette fel a főnővér. 

A betegellátás során a cél a kényelmes, biztonságos elhelyezés mellett a minőségi ápolási tevékenység folyamatos biztosítása az elvárható legmagasabb szintű életminőség fenntartására. A részlegen egyénre szabott betegcentrikus ápolást-gondozást végeznek.

– Ha mosolyogva közelítünk a betegek felé, a legmorcosabb is kezelhetővé válik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy válogatott szakemberek, nővérek, ápolók dolgozzanak nálunk

– hangsúlyozta a Komáromyné Nagy Krisztina osztályvezető főnővér.  

A betegeket 2-4 ágyas fürdőszobás kórtermekben helyezik el. Megoldható az is, hogy egy családtag éjszaka az ápolt idős ember mellett maradhasson. Szükség esetén a hozzátartozók számára is pszichológusi, lelkészi segítséget nyújtanak. A betegek bármeddig maradhatnak a geronto-pszichiátriai részlegen. A kiemelt ápolási szolgáltatást részleges térítési díj ellenében biztosítják, 1 évig napi 5 ezer, 1 év után pedig napi 6 ezer forintot kell fizetni.

Debreceni EgyetemKenézy Kórházpszichiátria

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés