Hirdetés

Ismerje meg a rák kezelésének új lehetőségeit Debrecenben!

unideb.hu

2017.11.06. 18:28

Ismerje meg a rák kezelésének új lehetőségeit Debrecenben!

Forradalmi áttörés.

Hirdetés

A klinikai onkológia, a daganatos betegségek kezelésének forradalmian új lehetőségeiről hallhatnak előadást mindazok, akik ellátogatnak a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozata, a Science Café soron következő előadására.

A Science Café kéthetente, szokatlan környezetben népszerűsíti közérthető formában a Debreceni Egyetem legfrissebb tudományos eredményeit, érdekességeit.

A daganatos betegségek elleni küzdelem új lehetőségeiről Szöőr Árpád, a Debreceni Egyetem Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet munkatársa tart előadást.

A kutatásoknak köszönhetően a daganatos betegségek kezelésének klasszikus protokolljai – sebészet, kemoterápia és sugárkezelés – mellé új terápiás lehetőségként felsorakoztak a különböző biológiai és immunterápiák. A cél a hatékony, célzott terápia létrehozása, amely a beteg szervezetét kevésbé terheli meg, viszont a tumorok széles spektrumára illeszthető. A legújabb vizsgálatok, amelyekbe a Debreceni Egyetem Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet Sejt- és molekuláris terápia kutatócsoportja is bekapcsolódott, a korábban alkalmazott eljárással szemben tökéletesen személyre és daganattípusra szabható, ultraszelektív és specifikus megoldást kínálnak.

– A célzott kezelés megvalósításában az első nagy áttörést az adoptív immunsejtes terápia megjelenése jelentette, amit

eddig világszerte több száz hivatalosan bejegyzett és felügyelt klinikai kísérletben alkalmaztak főként bőr-, ideg-, emlő-, nyirokrendszeri és vastagbél daganatok ellen

– mondta az unideb.hu portálnak Szöőr Árpád, az intézet munkatársa, a kutatócsoport tagja.

Alapja egy olyan szintetikus fehérje – kiméra antigén receptor (CAR) – beépítése a fehérvérsejtek felszínére, mely egyszerre képes a célzott daganatos sejtet nagy hatásfokkal felismerni és egyben az ölő tulajdonságú sejteket (T-sejtek) aktiválni. A génmódosított T-sejteken alapuló immunterápiás eljárások az elmúlt néhány évben forradalmasították a daganatterápiát, amit 2013-ban a Science tudományos folyóirat „az év tudományos áttörése” címmel ismert el. Jelenleg az Egyesült Államokban, Kínában és Európában csaknem 220 nyitott klinikai vizsgálatban több száz ember kap terápiás kezelésként a legkülönbözőbb daganatokat célzó immunsejt-terápiás készítményeket.

Az előadás november 8-án, szerdán 17 órakor kezdődik a Libri könyvesboltban (Debrecen, Csapó u. 30.).
Science Caféterápiadaganatrákimmunsejt

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés