Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csúcstechnológia a Debreceni Egyetemen

| 2017. 11. 15. | 19:25:00
Itt van a hazai neonatológia fellegvára.
Csúcstechnológia a Debreceni Egyetemen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az európai átlaghoz képest kétszeres a koraszülött babák túlélési esélye a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A kimagasló eredmény a koraszülött osztály csúcstechnológás eszközparkjának és a szakemberek hozzáállásának köszönhető.

A világon elérhető legmagasabb szintű ellátást tudják nyújtani a 37. hét előtt született gyermekeknek a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának koraszülött intenzív osztályán. Vannak kisbabák, akik a várandósság félidejében, mindössze 300-400 grammal jönnek a világra. Az orvostudomány fejlődése eredményeként tíz év alatt jelentősen javult az újszülöttek hazai ellátása. A debreceni koraszülött intenzív osztály a hazai neonatológia fellegvárának számít.

A legmodernebb eljárásoknak és a kiváló gyermekgyógyászoknak köszönhetően a nálunk ellátott koraszülötteknek az európai átlaghoz képest kétszer nagyobb a túlélési esélyük

– hangsúlyozza Horváth Zsolt, az Általános Orvostudományi Kar Neonatológiai Tanszékének tanársegédje.

A Gyermekgyógyászati Klinikán európai szinten is kiugrónak számító 40 inkubátor, valamint csúcstechnológiás készülékek biztosítják a megfelelő körülményeket a piciknek. Az elmúlt évek fejlesztései révén a neonatológián olyan monitorizáló rendszert használnak, amely folyamatosan gyűjt adatokat az inkubátorban fekvő kisbabákról. Figyeli többek között a testhőmérsékletet, a szívfrekvenciát, az agyi tevékenységet és a tüdő állapotát.

Fő a bizalom

A kiemelkedő eredmények elérésében az egyedülálló eszközpark mellett jelentős szerepe van a koraszülött intenzív osztályon dolgozó szakemberek hozzáállásának.

- A neonatológusok és a nővérek nagy hangsúlyt fektetnek a szülőkkel való bizalmi kapcsolat kiépítésére, hiszen a koraszülött babák és édesanyjuk gyakran hónapokat töltenek a klinikán. Figyelünk arra, hogy a kisbabák fejlődését ugyanaz a szakorvos kövesse nyomon, de nem csak az intenzív osztályon, hanem később is, akár éveken át az utógondozás során – mondja Horváth Zsolt.

Póka Róbert klinikaigazgató tájékoztatása szerint a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján az október végéig született 2564 csecsemő közül 375 érkezett a vártnál korábban, közülük 52-en iker, illetve többes terhességből születtek. Ezek csaknem egyharmada mesterséges, kétharmada spontán koraszülés volt.

A neonatológusok szerint a koraszülöttek fejlődésében nagyon sokat segít az, hogy az édesanyák együtt lehetnek a babákkal és kezdettől anyatejjel táplálhatják őket. A picik anyukájuk mellkasán pihenhetnek és az apukák is bemehetnek az intenzív osztályra.

A Neonaotológiai Tanszék által alapított Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány a 2000-es évek eleje óta támogatja, hogy mindez a Klinikai Központban megvalósulhasson. A szülőknek hatalmas segítséget jelent az is, hogy a koraszülött intenzív osztályon pszichológus és pszichiáter vezetésével, heti rendszerességgel beszélgethetnek a nehézségekről, a reményekről és a jövőről.

Az alapítvány szervezésében a koraszülöttek világnapja alkalmából november 18-án, szombaton 10 órától családi napot tartanak a Nagyerdei Víztoronyban. A programon 10.40-től részt vesz Balla György neonatológus professzor, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, valamint Póka Róbert, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.