Egyedülálló sporttudományi képzés indul Debrecenben

unideb.hu

2017.10.13. 12:06

Egyedülálló sporttudományi képzés indul Debrecenben
Fotók: unideb.hu

November végéig lehet jelentkezni.

Hirdetés

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen indul az a sportanalitikus szakirányú továbbképzés, mely a hazai sporttudományi képzési palettán meglévő űrt tölti be.

- A képzés fejlesztése már 2015-ben elkezdődött, mert sok jelzés érkezett az élsport oldaláról, hogy szükségük lenne olyan sporttudományi szakemberekre a kluboknak, sportdiagnosztikai laboroknak, centrumoknak, akik képesek a lehető legkorszerűbb teljesítménydiagnosztikai módszereket, eljárásokat alkalmazni. A mérések során keletkezett adatokat tudják értelmezni, és ami a legfontosabb, ezeket olyan módon átadni az edzők számára, ami közvetlenül beépíthetővé válik a mindennapi munkába - részletezi a szakindítás okait Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója.

A szakfelelős elmondta, hogy korábban mintegy 90 európai sporttudományi intézet, képzőhely, labor, diagnosztikai centrum működését tekintették át. Kiderült, hogy a rekreáció oldalán is igény van a komplex teljesítménydiagnosztikához értő, sportanalitikus szakemberekre, és erre jól működő, speciális, általában posztgraduális képzéseket indítanak. A debreceni képzésfejlesztés során ezeket a jó gyakorlatokat ötvözték a saját elképzeléseikkel, tapasztalatainkkal, a gyakorlati sport oldaláról érkező javaslatokkal, valamint a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ (SET) által nyújtott nemzetközi színtű infrastruktúrával.

A kétféléves szakirányú továbbképzés posztgraduális lesz, tehát megfelelő előképzettség szükséges hozzá. A felvétel sporttudományi, illetve meghatározott egészségtudományi diplomához kötött.

 A képzés során a lehető legszélesebben értelmezett komplex sportdiagnosztikai szakembert képzünk, aki képessé válik a különféle teljesítményelemző eszközök és rendszerek (mind labor-, mind pályatesztek esetében) használatára, az adatok rendszerezésére, értelmezésére, valamint azok, a megrendelő számára értelmezhető módon történő átadására. Tehát az adott szabályozási keretek között alkalmassá válik többek között a nyugalmi és terheléses vizsgálatokra, az antropometriai, humánbiológiai mérésekre, a 3 illetve 4 dimenziós mozgásanalízisre, a verseny illetve mérkőzéselemző rendszerek real time idejű használatára, az alapvető sportpszichológiai műszeres vizsgáló eljárások elvégzésére, a különféle okoseszközök és telemetriás rendszerek használatára, vagy például a szinte napról napra fejlődő sportinformatikai rendszerek kezelésére

– hangsúlyozta az egyetemi docens. 

A képzés helyszíne a megszokottól eltérően nem egy egyetemi előadó, hanem a SET központ lesz, hogy a hallgatók olyan a környezetben tanulhassanak, ahol a munkavégzés is zajlik majd. A hazai oktatók mellett pedig az adott területre külföldi vendégoktatókat is felkértek.

A jövő januárban induló sportanalitikus szakirányú továbbképzésre november végéig lehet jelentkezni.

További információk a Sporttudományi Koordinációs Intézet honlapján érhetők el.

Debreceni Egyetemsporttudomány

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés