Hirdetés

Putyin-ügy: a Debreceni Egyetem vezetése kommentál

2017.09.08. 14:58

Putyin-ügy: a Debreceni Egyetem vezetése kommentál

Habsburg György és Rudolf Schuster után az orosz elnök lesz a harmadik.

Hirdetés

A Debreceni Egyetem közleményt adott ki a tanszéki elhatárolódásokról és Vajda Mihály címéről.

Ebben emlékeztetnek rá, hogy a szenátus augusztus 18-án megszavazta a Civis Honoris Causa címet Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnöknek. A közéleti, társadalmi szereplőknek adható elismerést az egyetem szenátusa 2013-ban alapította a korábbi rektor javaslatára. A címet Habsburg György utazó nagykövet és Rudolf Schuster volt szlovák köztársasági elnök kapta meg eddig.

Felidézik, hogy

Civis Honoris Causa cím odaítéléséről 90 százalékos támogatottsággal döntött az intézmény választott testülete,

a határozatot fenntartják, és az elmúlt egy hétben a testületi döntéssel szemben tanszéki állásfoglalásra hivatkozó egyetemi tanszékek száma négy, melyből háromban a 2013 előtti rektori vezetés tagja volt a tanszék első embere, kettőnek is a vezetője a korábbi rektor.

A Debreceni Egyetemnek 216 tanszéke van.

 A titkos szavazásokon született tanszéki állásfoglalások kiadói a mai napig nem keresték meg az intézmény vezetőit, a tiltakozásukat hivatalos csatornán nem juttatták el a vezetéshez. Ebből arra következtetünk, hogy a sajtón és közösségi portálokon keresztül próbálnak nyomást gyakorolni az intézmény döntéshozóira. Mindez sajnálatos tény, mint ahogy az is, hogy az elmúlt tanévben - a Hallgatói Önkormányzat jelzései alapján - a tőlük függő viszonyban lévő hallgatókat, doktoranduszokat is több alkalommal tiltakozásokra buzdították, akár intézményi kezdeményezések, akár doktorandusz hallgatókat érintő törvényi szabályozás miatt

- olvasható az egyetem közleményében. Hozzáteszik, a rektor szeptember 7-én megkapta és tudomásul vette - az egyébként az intézményben évtizede kurzust már nem tartó - Vajda Mihály lemondását a professor emeritusi címről.

Az intézmény tiszteletben tartja a magánvéleményeket, de azt elítéli, hogy egyetemi polgárok az érvényben lévő szabályzatokban szereplő határköröket túllépve tesznek nyilatkozatot, hangulatkeltéssel és az intézményi előírásokat semmibe véve akarják lejáratni a Debreceni Egyetemet.

- fogalmaznak az egyetem vezetői.

Debreceni EgyetemVlagyimir Putyin

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés