Hirdetés

Máris csordogál az orosz pénz Debrecenbe

24.hu

2017.09.12. 10:05

Máris csordogál az orosz pénz Debrecenbe
(Fotó: Cívishír)

Itt nem csak Paks II van! Az együttműködés a kulturális területre is kiterjed.

Hirdetés

A Debreceni Egyetem a 24.hu közérdekű adatigénylése alapján tudatta, hogy az intézmény tízmilliós nagyságrendű támogatást kapott a Russzkij Mir (Orosz világ) Alapítványtól, melyet 2007-ben az a Vlagyimir Putyin hozott létre, akinek az egyetem szenátusa nemrég díszpolgári címet szavazott meg.

A díszpolgári cím hátterében sokan sejtették azt, hogy az egyetem a műszaki kutatások terén szoros kapcsolatban áll orosz intézményekkel, és profitálhat majd a paksi bővítésből is. Az adatigénylés során a 24.hu-hoz került szerződésekből kiderült, hogy ez az együttműködés a kulturális területre is kiterjed.

2016-ban 51 323 euró, vagyis körülbelül 15 699 792 forint értékben kapott az egyetem

berendezési tárgyakat a multimédiás vetítőrendszertől az irodai görgős székig. Ezen kívül a Russzkj Mir korábban 440 296 rubel (mai árfolyamon 1 959 438 forint) értékű könyvajándékkal töltötte fel az egyetem Orosz Központjának könyvgyűjteményét. Ezt az Orosz Központot egyébként pont a a Russzkij Mir-rel kötött szerződés alapján állították fel. A szerződésben a Debreceni Egyetem vállalta a központ kialakítását, illetve azt, hogy feltétlen segítséget és támogatást nyújt az egyetemnek olyan rendezvények megszervezésében és lebonyolításában, amelyeknek tematikája

az orosz nyelv és kultúra népszerűsítésére és támogatására irányul.

Az adatigénylés alapján kiderült, hogy Debreceni Egyetem a paksi bővítésben érdekelt Roszatommal is kötött szerződést, a két fél közös képzési programokat indított, melyek keretében - többek között - orosz szakértőket hívtak meg, hallgatócseréket bonyolítottak le. Az egyetem orosz orientációját - amiben önmagában nincs kivetnivaló - jelzi, hogy 2010 óta együttműködési szerződést kötött hét nagy orosz egyetemmel, köztük a Moszkvai Állami Egyetemmel és a szentpétervári ITMO Egyetemmel.

Debreceni EgyetemOroszország

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés