Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felfrissülnek a gyakorlóiskolák Debrecenben

| 2017. 08. 08. | 12:26:00
Pallagon a kollégiumra nagyon ráfér a felújítás.
Felfrissülnek a gyakorlóiskolák Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több százmillió forintot fordít a Debreceni Egyetem gyakorlóiskoláinak felújítására, karbantartásra idén nyáron. Csaknem háromezer általános és középiskolás tanulhat szeptembertől megszépült, modern környezetben. A legnagyobb beruházás a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiumában indult a nyári szünetben.

117 millió forint pályázati és 94 millió forint saját forrásból megkezdődött a pallagi intézmény kollégiumának rekonstrukciója.

A komplex energetikai korszerűsítés során hőszigetelik a létesítményt, talajszondás-hőszivattyús hőellátó rendszert építenek be, napelemes rendszert szerelnek fel és kicserélik a külső nyílászárókat, így az épület szinte nulla energia igényűvé válik. A szobákat tanévkezdéskor már használatba vehetik a diákok, a teljes beruházás az év végére fejeződik be, de az épület belső felújítását jövőre tovább folytatják - másik forrásból.

Jövőre kézilabdacsarnok is lesz

– Sokáig vártunk erre a beruházásra, de végre elkezdődtek a munkálatok. Emellett saját forrásból már a tanévkezdésre bővítjük az IKT eszközök számát az intézményben, hiszen gyakorlóiskolaként fontosnak érezzük, hogy a vezető tanárok és az iskolánkba érkező tanárjelöltek a legmodernebb módszereket is használni tudják a tanórákon. Így az aktívtáblák, projektorok beszerzése már meg is kezdődött. Egy év próbaüzem után szeptembertől hivatalosan is bevezetjük az elektronikus naplót, mely megkönnyíti az adminisztrációt, és a szülők is bármikor naprakészek lehetnek gyermekük fejlődését, tanulását illetően. Várhatóan a jövő tanévben a Pallagra tervezett kézilabdacsarnok is megvalósul a Magyar Kézilabda Szövetség programjában, így több évtizedes hiányt tudnánk pótolni, nem beszélve arról, hogy a labdarúgás mellett más sportág is bekapcsolódhat a sportgimnáziumi képzésünkbe – mondta Nagyné Biró Editmegbízott igazgató.

Folyamatban van még egy tanterem bútorzatának – asztalok, székek – cseréje, és egy kondipark kialakítása. Bizakodva várja az iskola továbbá annak a pályázatnak az eredményét, melyben a tantermek, az aula és a folyosó felújítására, valamint egy új élelmiszerlabor kialakítására - mely a gyakorlati képzés nélkülözhetetlen eleme lesz – igénylelt támogatást a Balásházy.

Több beruházás indult a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájában is azért, hogy a diákok szebb és komfortosabb környezetben tanulhassanak szeptembertől – tájékoztatott Futóné Monori Edit igazgatónő.

A tanévkezdésre minden kész lesz

Az Arany János téri iskolában energetikai korszerűsítés zajlik. A csaknem 30 millió forintos beruházás részeként az északi szárnyban, valamint az ebédlőben és az aulában cserélik a fűtéscsöveket, a radiátorokat és a radiátorszelepeket. További több mint 20 millió forintból pedig a fiú mosdókat újítják fel a déli szárnyban. A munkálatok a tanév elejére elkészülnek. Pályázati forrásból tervezik később az épület külső-belső festését, a villanyvezetékek, lépcsők és tantermek burkolatainak és további ablakok cseréjét, az informatika terem légkondicionálását és a tornaterem felújítását.

A Kossuth utcai iskola néhány éve teljesen megújult, de az iskolaudvar átépítésre szorul: az egyenetlen talajfelszín, a szintkülönbségek, esővíz összefolyások megszüntetésére már készülnek a tervek. Az épületen belül pedig ezúttal a mosdókat festik ki az első becsengetésig.

A Csengő utcai gimnáziumban is megkezdődött az éves karbantartás. Az „A” épületben javítják a sérült párkányt és festik a mosdókat, csakúgy, mint a „H” és a „T” épületekben, a régi épületek padlásterét pedig kitisztítják tanévkezdésig. A főbejárat melletti, korábban felújítatlan épület kapcsán az egyetem támogatási igénnyel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, jelenleg a pályázat elbírálására vár az intézmény.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Jelzett a szén-monoxid-érzékelő.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés