Hirdetés

Új elnök a debreceni klinikai központ élén

unideb.hu

2017.07.03. 14:48

Új elnök a debreceni klinikai központ élén
Fotók: unideb.hu

Nagy tervekkel vág neki a munkának.

Hirdetés

Berényi Ervin orvosprofesszor váltotta július 1-jén Édes Istvánt a Klinikai Központ élén.

Az öt évre kinevezett új elnök egységes sürgősségi rendszert és a daganatos betegek még gyorsabb ellátását szeretné elérni. 

Berényi Ervin úgy véli: az északkelet-magyarországi régióban a felsőoktatási intézményeknek össze kell fogni, hogy a változó világ kihívásainak, a piaci igényeknek, a legkorszerűbb oktatási környezet kialakításának közösen tudjanak megfelelni. A betegellátás terén a progresszivitási szinteknek megfelelő, világos betegutak kialakítását tartja fontosnak – a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházzal összehangoltan.

Alapvető cél, hogy kialakítsunk egy teljesen tiszta, áttekinthető egészségügyi szolgáltatást, amelyben a közösségi és a csoportérdek az egyének érdekei fölé helyeződik – ezen belül is a betegek érdeke a legfontosabb. Ha pontosítani akarjuk ezt, akkor a betegutak tisztázása kiemelkedően fontos feladat, különösen a sürgősségi ellátásban és a daganatos betegek ellátásában. Nem fordulhat elő, hogy a betegek kiszolgáltatva várjanak előjegyzési időpontokra, hogy különböző okok miatt elkallódjanak az ellátórendszerben.

A Klinikai Központ új elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy országos szinten óriási kiadásokat fordítunk a daganatos betegek ellátására, és ennek eredményét sehol nem látjuk: majd minden egyes mutatóban az utolsók között vagyunk az Európai Unióban a daganatos betegek halálozása tekintetében. Az orvosprofesszor megjegyzi, hogy bár az országos adatok rendkívül heterogének, de nem lehetünk büszkék szűkebb hazánk, Hajdú-Bihar megye helyzetére sem.

- Vezérelvem négy pillére: a betegek érdekének elsődlegessége, az ellátás transzparenciája, annak szabályozottsága és ellenőrizhetősége. A Klinikai Központ élén ezekre a szempontokra fogok koncentrálni. Bízom benne, hogy az intézmény vezetése mellett a klinikai dolgozók, oktatók támogatásával – szögezi le.

- A legmagasabb szintű betegellátó tevékenység biztosítása mellett természetesen a legmagasabb szintű orvosképzés, a kutatási aktivitás megtartása-fejlesztése is alapvető célunk – tette hozzá az orvosprofesszor.

Névjegy
Berényi Ervin neuroradiológus orvosprofesszor, szakterülete az emberi agy működésének feltérképezése a legmodernebb képalkotó eljárásokkal. Egyetemi munkáját 2005-ben kezdte meg Debrecenben, nevéhez fűződik a radiográfus képzés Debreceni felfejlesztése, az Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Analitikus alapszak létrehozása. 2013 óta egyetemi tanár, 2016 óta a DE ÁOK Orvosi Képalkotó Intézet igazgatója.
Az elmúlt hónapokban rektori biztosként irányította a Kenézy Gyula Kórház és a Klinikai Központ integrációját. Berényi Ervin a Magyar Radiológus Társaság alelnöke. Hobbija a futás, különösen a hosszútávfutás: néhány éve kezdte, de már 11 maratont tud maga mögött. Szabadidejében chilitermesztéssel foglalkozik, de a horgászatra, a festészetre vagy a vitorlázásra is szakít időt, ha teheti.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés