Hirdetés

Már nem kell Budapestig menni orvosi profizmusért

unideb.hu

2017.06.20. 10:40

Már nem kell Budapestig menni orvosi profizmusért

Debrecenben is megvan minden. Sőt!

Hirdetés

Testösszetétel-elemzés, kardiológiai és terhelésdiagnosztikai vizsgálat ellenőrzések sorát végezték el a bajnoki felkészülés előtt álló debreceni labdarúgókon a Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás (SET) Központban. Herczeg András, a csapat vezetőedzője kiemelte: nagy könnyebbséget jelent, hogy a szakemberek helyben el tudják végezni a legkorszerűbb szűréseket. 

Büszkének kell lennünk, hogy Debrecenben létrejött egy ilyen sporttudományi központ. Eddig Budapestre kellett utaznunk hasonló vizsgálatokra, illetve a fővárosból érkezett orvoscsoport játékosainkhoz. Ez a lehetőség, itt helyben megkönnyíti munkánkat. A Debreceni Labdarúgó Akadémia már korábban leszerződött a központtal, most pedig az első osztályú csapat is itt van, első alkalommal 

– mondta Herczeg András. A vezetőedző hozzátette: a vizsgálatok eredményeit a napokban kiértékelik, s beépítik a most kezdődő felkészülésbe, így sokkal jobban tervezhető az edzésmunka, néhány hónap múlva pedig visszatérnek, és újra elvégzik a vizsgálatokat.

Bár a játékosok már számos orvosi szűrésen átestek, a SET Központ szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak a keringési rendszerük és a szívük épségének ellenőrzésére.

A kardiológiai kivizsgálás során felmérjük a hirtelen szívhalálhoz vezető esetleges kockázatokat. A terhelésdiagnosztika átfogó képet ad a sportolók aktuális állapotáról. Ez alapján a pályaedzők, erőnléti edzők és sportorvosok a játékos fizikai teljesítőképességéhez tudják igazítani az edzésprogramot 

– magyarázta Mikle Róbert, a SET Központ kardiológus szakorvosa.

Ezek mellett a DVSC játékosainál Leg Press tesztet végeztek, azaz a láb tolóerejének erőkifejtését is megmérték, amelyből kiderült, hogy milyen maximális terheléssel dolgoztathatják a végtagot.

A magas szintű diagnosztikai, életmód- és terápiás szolgáltatások mellett a SET Központnak az egyetem oktatási és kutatási tevékenységében is meghatározó szerepe van. 

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés