Hirdetés

Száztíz éves debrecenit ünnepelnek

unideb.hu

2017.05.17. 15:43

Száztíz éves debrecenit ünnepelnek
(Fotó: unideb.hu)

Sokan magukra öltötték a mezét!

Hirdetés

Száztíz évvel ezelőtt alakult a debreceni agrár-felsőoktatás első sportegyesülete, a DASE. Az évfordulót egész napos szabadidős programokkal ünneplik szombaton a Böszörményi úti campuson - írja az egyetem honlapja.

A 110 éve alakult Debreceni Gazdasági Akadémiai Sport Egylet (D.GASE) az 1907/1908-as tanévben kezdte meg működését hat szakosztállyal: atlétika, vívás, torna, játék (labdarúgás, teke), tenisz, lövészet.

A DASE csapatai a labdajátékokban számtalanszor jutottak a főiskolai bajnokságok döntőjébe. Kiemelkedő volt a férfi röplabdacsapat aranyérme 1958-ban, s a kézilabdások két ezüstérme. 1978-ban városi politikai és sportpolitikai nyomásra létrejött a Debreceni Universitas Sport Egyesület, (DUSE), amely automatikusan a DEAC és a DASE átmeneti megszűnését jelentette. Az agráros hallgatók sportolási lehetőségeinek biztosítására 1988-ban újjáalakult a sportegyesület, DASE Diáksport Egyesület néven. 2006-ban megalakult a Debreceni Egyetem valamennyi karának minőségi sportját magában foglaló új egyesület: a DEAC Sport Kft. Immáron ennek keretei közt sportolhatnak a hallgatók, oktatók, dolgozók.

A DASE 110 elnevezésű nosztalgiatalálkozóra várnak minden egykori sporttársat, azokat is, akiket eddig nem tudtak elérni a szervezők. 

A szombati program:

  • Az „Egy életen át kell játszani” országos öregfiúk labdarúgó-bajnokság megyei fordulóját  10 órától rendezik meg három csapattal a kollégium mögötti műfüves pályán
  • A Magházban szakosztályi találkozókat tartanak, ahol személyes beszámolókat hallhatnak a résztvevők
  • Az ebéd szabadtéren, hagyományos gasztronómiai ínyencséget kínál a résztvevőknek
  • Ebéd után a Kecskeméti János Sport Játékcsarnoknál koszorúznak és emléktáblát helyeznek el.
  • A 15.15-kor kezdődő jubileumi ülésen Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja, valamint Pető Károly, a Gazdaságtudományi Kar dékánja mutatja be a Böszörményi úti campust, a Debreceni Egyetem sportkoncepciójáról tart előadást Bács Zoltán kancellár. Az ülés Nagy Norbert ügyvezető A DASE napjainkban című előadásával zárul.
  • 16.30 órától a régi DASE-labdarúgópálya újrafüvesítésének avatását tartják, este pedig jubileumi vacsora és bál zárja a programot.
sport

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés