Hirdetés

Földrengés lesz Hajdúszoboszlón

civishir.hu

2017.05.04. 18:26

Földrengés lesz Hajdúszoboszlón

Sátortábor és sátorkórház is épül.

Hirdetés

A Debreceni Egyetem karitatív szervezete, a DEKOM (Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja) a külföldi és hazai mentések, adományosztás, egészségügyi szűrések mellett fontos feladatának tekinti az orvostanhallgatók felkészítését és bevonását a karitatív munkába. A vízi mentés mellett két féléves tantárgy keretén belül tanulhatják meg a hallgatók a „különleges” körülmények, katasztrófa helyzetek közötti orvosi és egészségügyi munkát.

Az oktatás mellett több szakirányban folyamatos kutatómunka folyik, melyek elősegítik a speciális beavatkozások minél pontosabb kivitelezését, koordinálását.

A május 5-én pénteken 17-től május 6-án 13 óráig Hajdúszoboszlón a Katasztrófavédelem gyakorlópályáján (Tessedik S. utca 1.) megszervezésre kerülő gyakorlaton, a DEKOM korábbi munkái során, a nagy erejű földrengések, árvizek helyszínein, a DEKOM által vezetett sikeres missziók folyamán gyűjtött tapasztalatok megosztása a cél.

A rompályán, a hallgatókkal több földrengés helyszínén kialakult élethelyzeteket szimulálják.

A földrengés során gépkocsik, épületek sérülnek, robbanás rázza meg a katasztrófa sújtotta területet, tömegek esnek áldozatául a szerencsétlenségnek, megszűnik a teljes infrastruktúra, megszűnik a közbiztonság.

Az orvostanhallgatók szembesülhetnek a katasztrófa következményeként menekülő tömegek egészségügyi problémáival.

Az országban egyedül álló egyetemi oktatás illetve mentési gyakorlat egyben záróvizsga is azoknak az orvostanhallgatóknak, akik két szemeszteren keresztül, a DEKOM által bevezetett kurzuson tanulták a speciális körülmények közötti orvosi munka ismereteit. 

Menetrend

Május 5-én 16 órától: sátorfalu és a sátorkórház felépítése, a szükséges infrastruktúra, műholdas kommunikáció stb. kiépítése lesz a feladat.

Éjszaka, a zöld-határon érkező menekültek orvosi ellátása, elveszett gyermek megtalálása mentőkutya segítségével, majd a sérült kisgyermek ellátását követően a sátorkórházba való elszállítása várnak a mentésben résztvevőkre. A határon átlépő emberek között lesz olyan is, aki súlyos betegsége miatt életmentő beavatkozásra szorul, állapotát stabilizálva, quad illetve mentőautó segítségével a sátorkórházba szállítják. A keresőkutya mellett éjjellátó készülékek és hőkamera is rendelkezésre áll a keresőcsapatok és a mentőosztag számára.

Május 6-án 9 órától: eltűnt személyek GPS-szel és mentőkutyával történő megtalálása, mentése; kútba/aknába zuhant kisgyermek kimentése, ellátása; szerencsétlenül járt kisbusz utasainak mentése; földrengés sújtotta helyszínen nyújtott orvosi teendők, sürgősségi és újraélesztési beavatkozások a sátorkórházban, terepjárós feladatok, háborús övezetben végzett egészségügyi feladatok és helyzetek (Combat Medic).

Idén is, az előző évekhez hasonlóan csatlakozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei, a Hajdú Rendészeti Sportegyesület, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelem Parancsnoksága is.

A Hajdú Rendészeti Sportegyesület oktatói felkészítik a hallgatókat az esetlegesen egészségügyi szervet ért támadások elhárítására, annak kezelésére, illetve a katasztrófavédelem szakemberei a vegyi balesetek alatt történő intézkedéseket oktatják majd.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés