Hirdetés

Ötletverseny Debrecenben

civishir.hu

2017.04.20. 17:00

Ötletverseny Debrecenben
Fotók: Cívishír

Látássérültek a kedvezményezettek.

Hirdetés

Különleges vetélkedés helyszíne április 20. és 21. között a Debreceni Egyetem, itt rendezi ugyanis első hackathon ötletversenyét az intézmény stratégiai partnere, az IT Services Hungary (ITSH). Az informatikai verseny célja az, hogy a résztvevők a lehető legjobb weboldalt építsék meg az ITSH Hackathon kedvezményezettje, az Informatika a látássérültekért Alapítvány számára.

A hackathonok (a szó a ’hackelés’, azaz a gyors kódfejlesztés és a ’marathon’ szavak összeolvasztásával született) olyan informatikai versenyek, amelyek résztvevői különböző szaktudással rendelkező, szoftverfejlesztésben jártas szakemberek vagy ilyen tanulmányokat folytató egyetemisták.

A résztvevők csapatokat alkotva keresnek digitális megoldást valamilyen társadalmilag hasznos cél támogatására,

méghozzá azzal a szigorítással, hogy a weboldal vagy mobilalkalmazás fejlesztésére szélsőségesen rövid idő áll a rendelkezésükre – az ITSH Hackathon esetében például mindössze 24 óra…

Mindez azonban nem riasztotta el az informatikai képzésben részt vevő, magyar és külföldi egyetemistákat attól, hogy már első alkalommal is szép számmal jelentkezzenek Magyarország legnagyobb infokommunikációs-technológiai foglalkoztatójának pályázati felhívására.

Négy csapat versenyben

Az ITSH Hackathon 2017-es versenyén összesen négy – egyenként 3-5 fős – csapat méri össze egymással a tudását és a kreativitását, nem utolsó sorban pedig az empatikus készségeit. Egy csapat a szegedi, három pedig a verseny helyszínét és infrastrukturális hátterét is biztosító debreceni egyetem diákjai közül verbuválódott. További érdekesség, hogy a debreceni csapatok közül kettőt külföldi diákok alakítottak meg, ami egyúttal mutatja azt is, hogy – az ITSH-val stratégiai partnerségben működő – Debreceni Egyetem IT-szakirányú képzései nemzetközi összevetésben is versenyképesek, más országok fiataljai számára is egyre vonzóbbak.

– Az ITSH abban hisz, hogy nem az ember van a technológiáért, hanem fordítva: a technológia az emberért. A digitalizáció lényegét ezért abban látjuk, hogy az képes legyen minél jobban kiszolgálni az egyes emberek, a kisebb és nagyobb vállalkozások ambícióit, vagyis azokat a törekvéseit, amelyek révén bátor és innovatív megoldások születnek. Amelyek révén végül egy kicsivel jobb hely lehet a világ – fogalmazott a verseny hivatalos megnyitóján Chris Wilson, az ITSH ügyvezető igazgatója.

A szakember elmondta: az ITSH elkötelezett a motivált fiatalok támogatásában, ez az elkötelezettség nyilvánul meg a vállalat egyetemekkel és középiskolákkal kialakított együttműködéseiben éppúgy, mint az idei hackathon-kezdeményezésben.

„Az ITSH Hackathon nemcsak egy sajátos tehetségkutató-verseny, ahol ambiciózus fiatal IT-szakemberek mutathatják meg magukat. A legjobbnak ítélt weboldal segítségével végső soron a látássérült fiatalok is új lehetőségekhez jutnak, hogy kiteljesíthessék a saját ambícióikat. A tehetség és a tudás ugyanis mindenütt jelen van. A digitalizáció pedig épp arról szól, hogy lebontjuk a tehetség és az ambíció előtt tornyosuló akadályokat.”

Az ITSH Hackathon fő támogatója és hivatalos platformja a Deutsche Telekom két esztendővel ezelőtt elindított publikus felhőszolgáltatása, az Open Telekom Cloud (OTC), amely szigorú adatbiztonsági törvények mellett kínál vonzó alternatívát a kis- és közép vállalatok számára Európa-szerte. Az OTC jelentőségét adja az is, hogy a platform felépítése és üzemeltetése épp a piacvezetői európai IT-cégcsoport magyar leányvállalatának, az ITSH-nak a feladata lett. Egyebek mellett ez a tény teszi olyan értékessé az ITSH Hackathon legjobbjainak járó díjakat is.

Az ötletverseny győztesei ugyanis nem csupán tárgynyereményben – Apple Ipadekben – részesülhetnek, hanem karrierlehetőséghez is juthatnak az európai IT-iparág egyik legdinamikusabban fejlődő, egyre komplexebb szakmai feladatokat megoldó vállalkozásánál, hiszen a vetélkedés különdíja nem más, mint egy-egy közvetlen állásinterjú az ITSH-nál, illetve részvételi lehetőség a cég gyakornokprogramjában.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés