Mostantól bohócdoktorok is rendelnek Debrecenben

unideb.hu

2017.03.28. 08:47

Mostantól bohócdoktorok is rendelnek Debrecenben

Vizit minden héten!

Hirdetés

Ezentúl minden hétfőn mosolyterápiával indul a hét a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályain, bohócdoktor vidítják fel a beteg gyerekeket. A Piros Orr Bohócdoktor Alapítvány vidám csapata elsőként a gyermekhematológiai-onkológiai részleg fekvőbetegeit látogatta meg március 27-én.

A kedélyállapot javítása a cél

– Azoknak a gyerekeknek, akiknek betegségük miatt hosszabb időt kell a klinikán tölteniük, különösen fontos a jókedv, a nevetés, jó hatással van a közérzetükre. A vidámabb, felszabadultabb gyerekek együttműködőbbek, bizakodóbbak, így egészségüket és jó kedélyüket is hamarabb visszanyerhetik – fejtette ki a hétfői sajtótájékoztatón a bohócdoktori vizitek jelentőségét Kiss Csongor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszék vezetője.

Az alapítvány bohócai az egyetemmel kötött együttműködés jegyében hétfőnként tartanak majd bohócdoktori viziteket a Gyermekgyógyászati Klinika több osztályán. Elsősorban a sebészeti, az intenzív, a hematológiai-onkológiai és pulmonológiai részlegen fekvő gyerekek kedélyállapotán szeretnének javítani. Az interaktív, személyes találkozásokra épülő élmények enyhíthetik a gyerekek szorongását, szomorúságát, félelmét.

– A mosolyterápia mesterei a Vojtina Bábszínház képzett művészei, nyíregyházi és miskolci színészek, előadóművészek, akik már tavaly november óta készülnek, gyakorolnak, hogy az első debreceni vizit jól sikerüljön – fogalmazott Gelencsér Tünde, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány művészeti vezetője. Hozzátette: különösen nagy megtiszteltetés, hogy pont a színházi világnapon tartják az első vizitet a Debreceni Egyeteme Klinikai Központjában.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezetője, Rékay Ágnes szerint a bohócdoktorok művészetének az a titka, hogy távozásukkor a beteg gyerekek szívében ott hagyják a képzelőerő és az életöröm szikráit. Ezért szeretik a beteg gyerekek őket, és várják oly nagy izgalommal a következő bohócvizitet.

– Hosszú távú célunk, hogy Debrecenben is létrejöjjön egy helyi bohócdoktor csapat, akik maximálisan ki tudják szolgálni a Klinikai Központ igényeit, és akikre a jövőben akár hetente többször is számíthatnak a betegek – fogalmazott az alapítvány ügyvezetője.

Az alapítvány a Debreceni Egyetem gyermekklinikája mellett 13 gyermekkórházzal és 3 idősotthonnal áll szerződésben Budapesten, Pécsett, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán és Törökbálinton is tevékenykednek. A 20 éves múltra visszatekintő szervezet 29 képzett bohócdoktora eddig több mint 300 ezer beteg gyermek és idős ember arcára csalt mosolyt.
bohócdoktor

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés