Korszakos újítás a Debreceni Egyetemen

unideb.hu

2017.03.30. 20:56

Korszakos újítás a Debreceni Egyetemen

Egyedülálló fejlesztés a könnyebb tanulásért.

HirdetésKockázati tőketámogatásban részesül a Debreceni Egyetemhez kötődő Insimu Patient startup – jelentették be a Startup Camus Roadshow debreceni állomásán, ahol további innovatív ötletekkel versenyeztek a debreceni egyetemisták.

- A Debreceni Egyetem fókuszterülete nemcsak az oktatás, kutatás, gazdálkodás területén jelenik meg, hanem az innovációs tevékenységben is. Az intézmény környezetében növekvő startup és az ott létrejövő spinoff vállalatok jelentős része is az egészségiparral foglalkozik – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor a Startup Campus Roadshow Debrecen csütörtöki sajtótájékoztatóján a Debreceni Egyetemen. Példaként említette a már jól működő, a diagnosztikában, terápiában, rehabilitációban innovatív megoldásokat hozó cégeket.

A rektor kifejtette: a Debreceni Egyetem további előnye a hazai intézmények között, hogy egy specifikus cél érdekében akár ötezer kutató és harmincezer diák is mozgósítható.

Keltető központ

– Ezért kedvelik az egyetemet a vállalatok, és ezért jött létre Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ. Ez hatással van az intézmény innovációs tevékenységére is, hiszen itt már kialakult kultúrája és gyakorlata van, tudjuk, hogyan lehet egy innovatív ötletből piaci termék – magyarázta Szilvássy Zoltán.

A rektor beszélt az intézményben folyó innovációs tevékenységet ösztönző fejlesztésekről is, így az egyetemi ipari parkban mintegy 6000 négyzetméteren létesülő Innovációs Központról, valamint a saját bevételekre alapozott, évi mintegy 5-600 millió forintból gazdálkodó Innovációs Alapról – ami egyedülálló a magyar felsőoktatási intézmények között.

Az egyetem idei tervei között szerepel emellett egy „keltető központ” kialakítása a Nagyerdei körúton, a régi bölcsőde helyén, ahol inspiratív, modern környezetben dolgozhatnak majd az egyetemisták.

Maradjon helyben a tudás!

Barcsa Lajos alpolgármester a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a város érdekelt benne, hogy egyre több startup jöjjön létre, hiszen így helyben hasznosul az itt megszerezett tudás, az induló vállalkozások helyben produkálnak magas hozzáadott értékű termékeket, szolgáltatásokat, a cégek által befizetett adókból pedig jóléti fejlesztéseket tud végrehajtani a város.

- A Debreceni Egyetem olyan tudásközpont, amely a város élhetőségével kombinálva egyedülálló, a startup cégek számára vonzó környezetet jelent – húzta alá Barcsa Lajos.

A Startup Camus Roadshow szakmai támogatója a Hiventures Állami Kockázati Tőkealap-kezelő. A Hiventures a most elindult 30 milliárdos tőkealapjához a rendezvénysorozat állomásain keresi az innovatív ötleteket és startupokat, új befektetési programjai az inkubációtól a tőkebevonáson át a nemzetközi piacra lépésig ösztönzik a hazai startup közösséget.

Az alapkezelő vezetői a sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a 2014-2020 közötti fejlesztési ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott befektetési döntése egy Debreceni Egyetemhez kötődő startup támogatása. Az Insimu Patient startup a Hiventures magvető tőkeprogramjában jut forráshoz.

Szimulált betegek

Az Insimu Patient által fejlesztett egyedülálló alkalmazás segítéségével az orvostanhallgatók és fiatal orvosok a virtuális valóságban, szimulált betegeken és a diagnosztikus módszerek teljes skálájának felhasználásával, emberéletek veszélyeztetése nélkül készülhetnek fel a jövőbeni klinikai hivatásukra, ezzel forradalmasítva az orvostudomány oktatási rendszerét.

Tóth Tamás, az Insimu vezetője elmondta, hogy a fejlesztés nemcsak a Debreceni Egyetemen végzett alapítók révén kötődik az intézményhez, hanem az orvosszakmai és informatikai háttér biztosításában is részt vesznek az egyetem oktatói és kutatói.

- Az alkalmazást már a jelenlegi külföldi orvostanhallgatók is tesztelik, egy szabadon választható kurzus indult a tavaszi szemeszterben. Fontosnak tartjuk, hogy a jövőben is elsőként a debreceni hallgatók profitáljanak a szoftverből – szögezte le Tóth Tamás.

A csütörtöki roadshow keretében rendezett verseny két egyetemi csapat is bemutatta ötletét. Az ImageMn kutatócsoportja (Tircsó Gyula és Tóth Imre) mangán-alapú, a Mágneses Rezonanciás Képalkotásban (MRI) alkalmazható kontrasztanyagot (MnCA) fejlesztett ki, mely már szabadalmaztatás alatt áll. Vér Csilla, a Neurológiai Tanszék PhD-hallgatója pedig az akut stroke betegek utókezeléséhez készített bokamozgató rehabilitációs készüléket mutatta be a mintegy kétszáz érdeklődő és a zsűri előtt, mely mindkét találmányt piacképesnek tartotta. Az ötletverseny hat indulója közül végül a kreatív, komplex ételrendelési rendszer lett a győztes (Oneminorder).

HirdetésHozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés