Erasmus-roadshow a Debreceni Egyetemen

Cívishír

2017.03.07. 13:18

Erasmus-roadshow a Debreceni Egyetemen
Fotó: illusztráció

Egyre több hallgató tanulhat külföldön.

Hirdetés

Egésznapos rendezvénnyel ünnepli 30 éves évfordulóját Európa legnagyobb felsőoktatási csereprogramja a Debreceni Egyetemen. Az országos roadshow keretében március 7-én, kedden előadásokkal, információs standokkal és számos egyéb programmal várják a hallgatókat. Az érdeklődőknek még most sem késő elindulni.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a jubileum apropóján tartott sajtótájékoztatón elmondta: az Erasmus az Európai Unió legnagyobb oktatási programja, a jelenleg is futó hétéves pénzügyi ciklusban 15 milliárd eurót fordít a közösség arra, hogy minél szélesebb körben valósuljon meg a hallgatói mobilitás.

Tóth Tibor, a program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány pályázati koordinátora hozzátette: az elmúlt harminc évben Európából és más kontinensekről is több mint 9 millióan vettek részt a programban.

Magyarország 1998-ban lépett be, és azóta mintegy 65 ezer magyar hallgató nyert el Erasmus ösztöndíjat. Legtöbben német, francia és olasz egyetemeken tanulhattak, illetve szakmai gyakorlatukat tölthették ottani cégeknél, vállalkozásoknál. A szakember kiemelte: tavaly 4700 magyar diák utazhatott külföldre az Erasmus segítségével, és a következő években várhatóan még több hallgató élhet ezzel a lehetőséggel, mivel 2017-től 15 százalékkal növelték az elérhető pályázati keretösszeget.

A Debreceni Egyetemről a program révén évente mintegy 250 diák tanulhat külföldi egyetemeken – mondta Jánosy Orsolya, a felsőoktatási intézmény nemzetközi irodájának vezetője, hozzátéve: szeretnék elérni, hogy 2020-ra a hallgatók 20 százaléka részt vegyen valamilyen mobilitási programban. Szerinte azok, akik bizonyos időt eltöltenek egy másik ország valamely felsőoktatási intézményében, könnyebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, kreatívabbak és jobban kommunikálnak társaiknál.

A Debreceni Egyetem főépületében megrendezett roadshow keretében az érdeklődők konkrét segítséget kaphatnak a pályázatíráshoz, illetve a motivációs levél elkészítéséhez. A szervezők játékos feladatokkal, korábbi ösztöndíjasok élménybeszámolóival is várják a fiatalokat. Az Erasmus+-ra idén március 30-ig lehet jelentkezni.  

pályázatösztöndíj

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés