Hirdetés

Ekkora üzlet Debrecennek a rengeteg külföldi diák

MTI

2017.03.16. 18:05

Ekkora üzlet Debrecennek a rengeteg külföldi diák
A kép illusztráció

Nem elégedettek maximálisan.

Hirdetés

Tandíjjal együtt évente mintegy 43 milliárd forintot költ a debreceni, szegedi és pécsi egyetemen tanuló mintegy 11 ezer külföldi hallgató a három megyeszékhelyen – állapította meg egy, a nemzetközi hallgatói mobilitás helyi gazdaságra gyakorolt hatását vizsgáló kutatás.

A Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem nyolc kutatója által (a három intézmény mintegy 1 500 külföldi diákja bevonásával) végzett felmérés MTI-hez eljuttatott összegzése szerint a három egyetemvárosban

lakhatásra, megélhetésre és szórakozásra évente több mint 22 milliárd forintot költenek el, a tandíjakra pedig csaknem 21 milliárdot.

Becslésük szerint a három megyeszékhelyen egy külföldi hallgató átlagosan 1,2 városi munkahelyet teremt.

M. Császár Zsuzsanna kutatásvezető, a PTE Földrajzi Intézetének egyetemi docense kiemelte, hogy vizsgálták a hallgatók városokkal kapcsolatos elégedettségét az árak, a lakhatás és a szolgáltatások minősége, a közbiztonság, a közlekedés, az ügyintézés, a szociális kapcsolatok és a nyelvi nehézségek szempontjából is.

Van hiányérzetük

Az összegzésből kiderült: Pécsett az infrastruktúrát és az ügyintézést, Debrecenben a befogadó közeg megismerését és mentalitását, Szegeden az egyetemi közeget és a tanulmányokat, valamint a szabadidő eltöltésének lehetőségeit jelölték meg problémaként a külföldi hallgatók. Ugyanakkor mindenhol egyértelműen kevesellték a hallgatók az étkezési, vásárlási, sportolási és szórakozási lehetőségeket –mutattak rá a kutatók.

Hozzátették, mindhárom városban a lakhatásnak és a hétköznapi szituációknak (a bevásárlásnak, a szolgáltatások igénybevételének) a megoldása tűnt a legegyszerűbbnek. A kutatók azt is megállapították, hogy a külföldi hallgatók többsége bérelt lakásokban lakik, ami jó anyagi helyzetre utal, köztük kisebb arányban lakásvásárlók is vannak.

A szinopszis szerint a 2016/2017-es tanév őszi adatai alapján a legtöbb nemzetközi hallgatót (4 321 főt) a DE fogadja, ezt szinte azonos számban követi a szegedi és a pécsi egyetem 3 200 fővel. M. Császár Zsuzsanna a kutatás lényegi megállapításai közé sorolta, hogy a nemzetközi hallgatók "hazatértük után egyetemeink, városunk és hazánk autentikus informális hitelminősítőivé válnak". – Fontos, hogy potenciális jószolgálati nagykövetekként tekintsünk rájuk – tette hozzá.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés