A világbajnokok építeték a legerősebb hidat Debrecenben

2017.03.03. 14:11

A világbajnokok építeték a legerősebb hidat Debrecenben

Amit meg lehet enni, abból hidat is lehet készíteni. Ugye?

Hirdetés

Több mint 510 kilós terhet bírt el és mindössze 1 kg durumtésztából készült a győztes alkotás a TörDElő tésztahídépítő versenyen, amelyet 8. alaklommal rendezett meg a Debreceni Egyetem Műszaki Kara. Idén 11 csapat – köztük a „Reccs” elnevezésű világbajnokságon az utóbbi két évben első helyezést elérő Lettországból érkező gárda – mérte össze szakmai tudását.

A nemzetközi versenyre Kolozsvárról, a Szegedi Tudományegyetemről, a Péchy Mihály, valamint a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolájából is érkeztek csapatok, a Műszaki Kart pedig négy team is képviselte

– mondta az unideb.hu portálnak Szőke Gabriella szervező.

A „hidak” a nemzetközi szabályoknak megfelelően maximum egy kilogramm száraztészta felhasználásával készülhetnek. Az építkezéshez a legjobb alapanyag – ahogy azt már a több éves tapasztalat is bebizonyította – a durumbúzás termék, amelynek liszt-szemcsézete a legoptimálisabba a ragasztás szempontjából. A látványos versenyzésen túl a tésztahídkészítés jelentős szakmai kihívás elé állítja a hallgatókat, hiszen az elkészült alkotásnak meg kell felelni a forma- és teherbírás kritériumainak, de emellett mérnöki esztétikával is rendelkeznie kell.

A zsűrizést a törésteszt követte: elsőként a kétszeres világbajnok lett gárda alkotása került „mérlegre”. A csapat a zsúfolásig megtelt előadóterem előtt bizonyította, nem véletlenül érdemelték ki a világ legjobbjának járó címet.

A tésztahíd pontosan 516,9 kg terhelésnél roppant össze.

Ezt az eredményt más csapat már nem is tudta túlszárnyalni, így a vb után a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszéke által rendezett verseny győztese is Lettország csapata lett.

egyetemtésztahíd

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés