Hirdetés

Női sörön dolgoznak Debrecenben

unideb.hu

2017.02.28. 18:18

Női sörön dolgoznak Debrecenben

Egy biomérnök-hallgató nagy munkában van.

Hirdetés

Rimaszombati Fruzsina a molekuláris biológusok „háziállatát”, a sörélesztőt választotta kutatási témájának. Az Ifjúsági Bolyai Pályázat nyertes munkája a sörélesztők egyedülálló evolúciós történetéről és annak gyakorlati alkalmazásairól többet tud, mint bármelyik „sörbarát”.

Gyermekkora óta foglalkoztatták a biológia és a környezet kérdései, az iskolában jól ment a matematika és kémia, ugyanakkor mindig is a laboratóriumi munka, a kutatás érdekelte Rimaszombati Fruzsinát, ezért esett a választása a Debreceni Egyetem biomérnöki képzésére. - Másodév végén 5-ös lettem mikrobiológia és mikológia tantárgyból, így „nyertem” egy laborlátogatást, ekkor kerültem kapcsolatba a Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszékkel. Később egyik barátnőm hívta fel a figyelmemet az Ifjúsági Bolyai Pályázatra. A tanszéken dolgozó Pfliegler Walter Péter mentorálásával neveztem a versenyre, amelyen Az evolúció elmélete és gyakorlati alkalmazásai témában „A sörélesztők egyedülálló evolúciós története: elméleti tanulságok és gyakorlati perspektívák” címmel mutattam be kutatásomat – mesélte Rimaszombati Fruzsina, aki pályamunkájával megnyerte a felsőoktatási kategóriáját az Ifjúsági Bolyai Pályázaton.

A harmadéves biomérnök-hallgató azért választotta a sörélesztőt, mert ez a molekuláris biológusok „háziállata”, gyakran használják modellszervezetként ezt a fajt, ugyanis sok alapfolyamatot lehet rajta tanulmányozni.

– A kutatásom során egy sörélesztőt hoztam létre, amelyből gyümölcsös, édes, alacsony szénhidrát-tartamú, a nők igényeit is kielégítő sört lehet előállítani. Ehhez az evolúciós folyamatból merített törzsfejlesztési módszerrel egy olyan hibrid lager élesztőt kellett készíteni, amely képes egy ale-kromoszómát stabilan megtartani, azaz rendelkezik az ale-ekre jellemző gyümölcsös aromavilággal. Az így létrehozott hibrid nagy előnye, hogy az európai uniós előírásoknak is megfelel, mert a termék nem genetikailag módosított mikroorganizmus, mégis egy törzsfejlesztésen átesett hibrid, ezáltal könnyen adoptálható az élelmiszeriparba – magyarázta Rimaszombati Fruzsina.

A leendő biomérnök elárulta: foglalkoztatja a gondolat, hogy piacosítsa ötletét, s akár egy vállalkozás formájában kezdje el árusítani az új élesztővel készített sört, ugyanakkor tanulmányait is folytatná. Tavaly ősszel vette fel Karaffa Levente tanszékvezető a Biomérnöki Tanszék Twintron Kutatócsoportjába, ahol Kavalecz Napsugár témavezetése mellett az Aspergillus nidulans modellszervezetben spliceoszómális twin intron szekvenciákat detektálnak, azaz a gombafajnál a bizonyos élettani funkciókért felelős géneket határozzák meg és tanulmányozzák.

– Az alapképzés után mindenképpen szeretnék a mesterképzésben is részt venni, hosszútávon pedig géntechnológiával szeretnék foglalkozni – fogalmazott a jövő kapcsán Rimaszombati Fruzsina, aki azt is elárulta az unideb.hu-nak, hogy kizárólag a kézműves, minőségi söröket kedveli.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés