Ájurvéda kurzus indul a Debreceni Egyetemen

unideb.hu

2017.02.10. 12:13

Ájurvéda kurzus indul a Debreceni Egyetemen
Asmita Wele professzor (Fotó: unideb.hu)

Az indiai orvoslással ismerkedhetnek a hallgatók.

Hirdetés

A megbetegedések mélyebb okairól, a hagyományos fitoterápiáról és a gyógyítás holisztikusabb megközelítéséről tart bevezető kurzust a Debreceni Egyetem Ájurvéda Tanszékének vendégprofesszora.

Az „élet tudományának” is nevezett hagyományos indiai orvoslási rendszer alapjaiba az országban elsőként nyerhetnek betekintést februártól a Debreceni Egyetem hallgatói. A több mint ötezer éves múlttal rendelkező medicináról Asmita Wele tart bevezető kurzust gyógyszerész-, orvostan-, fogorvostan-hallgatóknak.

A hazánkban egyedülálló, angol nyelvű, szabadon választható tantárgyként induló képzés során a diákok az ájurvéda olyan alapelveit sajátíthatják el, melyek fontos kiegészítésként szolgálhatnak a modern orvostudományhoz.

Az ájurvéda egy ősi, teljeskörű orvosi rendszer, amely a nyugati orvoslási elvekhez képest más megközelítésben viszonyul az egészséghez és a betegségekhez. Megismerésével a leendő orvosok holisztikusabb orvosi szemlélettel kezelhetik a beteget – fogalmaz Asmita Wele.

A közép-indiai, pune-i Bharati Egyetem professzora a legnagyobb különbséget abban látja az indiai és a modern orvoslás között, hogy míg a nyugati orvostudomány javarészt a betegségekkel foglalkozok, addig az ájurvéda bár kezeli a betegségeket, de a fő hangsúlyt az egészség megőrzésére és fenntartására helyezi.

Az indiai professzor az oktatás mellett bekapcsolódik az egyetem kutatásaiban és az Európai Ájurvéda Tudományos Intézet beindításán dolgozik majd, hogy a hagyományos indiai orvoslás európai tudományos központja Debrecenben jöjjön létre.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés