Hirdetés

Közép-Európában egyedülálló üzemet épít a Debreceni Egyetem

MTI

2017.01.13. 17:03

Közép-Európában egyedülálló üzemet épít a Debreceni Egyetem
Fotók: Cívishír

8 milliárd forintos projekt része.

Hirdetés

Oltóanyag-előállító kísérleti üzemet adnak át az idén a Debreceni Egyetem ipari parkjában – jelentette be a felsőoktatási intézmény kancellárja pénteken, az egyetem első, hagyományteremtő szándékkal rendezett évindító partnertalálkozóján. 

Bács Zoltán tájékoztatása szerint nyolcmilliárd forintból hozzák létre a Felsőoktatás-Ipar Együttműködési Központot, amelyhez a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében csaknem hatmilliárd forint pályázati forrást nyertek el, ennek egyik elemeként valósul meg a kísérleti üzem. Szilvássy Zoltán, a DE rektora az MTI érdeklődésére elmondta:

Közép-Európa első, úgynevezett sejtvonalalapú biotechnológiai oltóanyaggyártó kísérleti üzemét hozzák létre.

A négy évig tartó projekt során kisszériás kísérleti vakcinagyártás folyik majd az üzemben, ami a folyamatos klinikai vizsgálatokat követő törzskönyvezés után megalapozhatja a tervezett nemzeti oltóanyaggyár építését Debrecenben – fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy ezzel Magyarországon állíthatják majd elő többek között az influenza elleni vakcinákat. Szilvássy Zoltán a rendezvényen emlékezetett: nem ez lesz az első egyetemi gyógyszergyár Debrecenben, ugyanis az őssejtátültetésekhez használt sejtterápiás készítmények is helyben készülnek.

A rektor beszélt arról is, hogy a Debreceni Egyetem nem csupán oktatási és kutatási intézmény, hanem gazdaságfejlesztő erő. 

Klaszterek formájában számos gazdasági vállalkozással működnek együtt, az egyetemnek 30 cégben van részesedése, közülük 11-ben többségi részesedés – tette hozzá Szilvássy Zoltán, megjegyezve: a tudás gyorsabb gyakorlati hasznosulása érdekében a gazdaság szereplőivel kialakított szoros együttműködésükkel 5-6 évvel megelőzték az ilyen irányú kormányzati intézkedéseket
oltóanyaggyár

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés