Hirdetés

Debrecenben végzett az Egerbe kinevezett rektor

MTI

2016.12.13. 12:27

Debrecenben végzett az Egerbe kinevezett rektor
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Három évre kapott bizalmat.

Hirdetés

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke – az I. Egyetemi Szenátus és az emberi erőforrások miniszterének javaslatára – december 13-án a Sándor-palotában adta át a kinevezést Liptai Kálmánnak (a kép jobb szélén), az Eszterházy Károly Egyetem megbízott rektorának. A bizalom 2017. január 1-től 3 évre szól.

A Szenátus a jelölt pályázatát és rektor-jelöltségét egyhangúan támogatta. 

Liptai Kálmán 1961. október 14-én született Egerben. 1976 és 1980 között az egri Gárdonyi Géza Gimnázium fizika szakos hallgatója volt.

1986-ban a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen matematika-fizika szakos középiskolai tanári diplomát szerzett, majd 1997-ben, summa cum laude minősítéssel, doktori címet kapott.

Az Eszterházy Károly Főiskolán 1987-ben kezdett oktatni. Számos tudományos munka köthető a nevéhez, s több külföldi tanulmányúton tartott szakmai előadást. Aktív szereplője a tudományos közéletnek: 2004-től a Bolyai János Matematikai Társulat Heves megyei tagozatának elnöke. Oktatóként az analízis, valószínűség-számítás, gazdasági számítások matematikai alapjai, kriptográfia, komputer algebra tárgyak oktatása tartoznak a szakterületei közé. Munkáját precizitás, kimagasló és példaértékű elhivatottság, a kollégáival és diákjaival szemben mutatott tisztelete és szeretete jellemzi.

Liptai Kálmán 2013. július 1-jén lett az Eszterházy Károly Főiskola rektora. Vallja, hogy az oktatásban olyan hidakra van szükség, melyek összekötnek intézményeket, embereket és országokat. Ennek szellemében, munkája során személyesen is sokat tett azért, hogy az általa irányított főiskola céljai, eredményei határainkon túl is hangot kapjanak, s hogy Eger igazi egyetemi várossá nője ki magát. A kollégáival közösen végzett, az egyetemmé válás érdekében lefektetett munka 2015 decemberében meghozta gyümölcsét. Az Országgyűlés módosította az oktatási törvényt, és kimondta, hogy a Károly Róbert Főiskolával és a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karával közösen, 2016. július 1-től egyetemmé vált, s ezzel egy több évszázados törekvés valósult meg a megyeszékhelyen.

Eger

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés