Hirdetés

Indiából Debrecenbe

unideb.hu

2016.11.24. 14:21

Indiából Debrecenbe
unideb.hu

Új vendégprofesszor érkezett.

Hirdetés

Asmita Wele a közép-indiai, pune-i Bharati Egyetem professzora és az Ájurvéda Pharmakológia Intézetének vezetője. Több mint 25 éve gyógyít és oktat, többek között rákos megbetegedések, asztma, Alzheimer-kór és neuropszichológiai jelenségek kutatásán dolgozik. Elsősorban ezeken a területeken kapcsolódik majd be a Debreceni Egyetem kutatócsoportjainak munkájába a következő egy évben.

A szintén indiai Madhaw Singh Baghel professzort váltja Asmita Wele a debreceni ájurvéda tanszék élén, aki 2015 decemberében - kiküldetésének lejártakor - nyugdíjba vonult.

Még csak néhány napot töltöttem Debrecenben, de nagyon pozitívak az első benyomásaim. Az ájurvéda holisztikus szemléletéhez nagyon közel áll a Debreceni Egyetem multidiszciplináris rendszere. Az orvos-, gyógyszerész-, természet-, mezőgazdaság- és társadalomtudományok egysége átfogó kutatásokra ad lehetőséget, amelyekbe meglátásom szerint hatékonyan beépíthető India több mint ötezer éves hagyományos, természetes orvostudományi rendszere

– nyilatkozta szerdai látogatásakor Asmita Wele.

A vendégprofesszor februártól szabadon választható tárgyként ájurvéda bevezető kurzust tart majd angol nyelven gyógyszerész-, orvos- és fogorvostan hallgatóknak a Debreceni Egyetemen. A kutatások és az oktatás mellett pedig az Európai Ájurvéda Tudományos Intézet beindításán dolgozik majd, hogy a hagyományos indiai orvoslás európai tudományos központja Debrecenben jöjjön létre.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés