Hirdetés

Hamarosan a katasztrófa is elkerülhető?

unideb.hu

2016.11.23. 11:21

Hamarosan a katasztrófa is elkerülhető?
unideb.hu

Debreceni szakemberek dolgoznak rajta.

Hirdetés

A földcsuszamlások megelőzésére dolgoztak ki előrejelző és költségallokációs rendszert a Debreceni Egyetem szakemberei egy nemzetközi projekt résztvevőjeként.

A RECALL elnevezésű programban összesen öt ország, hazánkból a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara vesz részt. Az intézmény szakemberei online alkalmazásokat fejlesztettek ki. 

Az egyik egy elektronikus megelőző rendszer a földcsuszamlások jeleinek észlelésére és monitorozására. A közelgő földmozgásra különböző jelekből, például újonnan kialakult repedésekből, kövek mozgásából, vagy akár egy eldugult csatornarendszerből is lehet következtetni. Ezeket a toolboxon keresztül bárki jelentheti, de akciócsoportok is alakultak már, akik folyamatosan monitorozzák a veszélyeztetettebb területeket

– tájékoztatott Kovács Krisztián, a DE GTK egyetemi tanársegéde.  

A jelzőprogramot a projektben résztvevő partnereknél, Görögországban, Horvátországban, Szlovéniában és Olaszországban már február óta használják. Ezek azok a célterületek, ahol elég gyakran, 2-3 évente előfordul földcsuszamlás. A másik, bevezetés előtt álló toolbox földcsuszamlásokkal kapcsolatos költségallokációt készít. 

Az 500 ezer euró összértékű projekt résztvevői november 22-én a Debreceni Egyemen találkoztak, ahol megvitatták az eddigi tapasztalatokat.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés